Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ФУНКЦІОНАЛЬНА ТЕХНОЛОГІЯ НАПОЇВ З НАСІННЯМ ЧІА

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Wang Haiyan
Melnyk Oksana
https://orcid.org/0000-0002-9201-7955
Li Bo

Анотація

В статті висвітлено тема розроблення функціональних продуктів харчування, зокрема напоїв. Використання насіння чіа, як сировини, що має високу харчову цінність, внесення яблучного соку та соку глоду, дозволить отримати продукт, який зможуть споживати люди, які страждають ожирінням, цукровим діабетом та серцево-судинними захворюваннями.
Функціональні напої впливають на функції організму. Огляд наукових досліджень свідчить, що насіння чіа часто застосовується дієтологами, як сировина, яка має підвищену харчову цінність. Насіння чіа багате різноманітними ненасиченими жирними кислотами, на них припадає близько 80% загального вмісту жирних кислот, з яких міститься найбільше омега-3 та омега-6 жирних кислот, 68% - це α-ліноленова кислота. Кожні 100 г насіння чіа містять близько 16-25 г білка і близько 26-40 г харчових волокон, включаючи всі 8 амінокислот, необхідних організму людини. Крім того, насіння чіа також багате вітамінами та мінералами, а також різноманітними природними антиоксидантними інгредієнтами з високими антиоксидантними властивостями. Внесення у напої насіння чіа дозволяє підтримувати стабільність цукру в крові, захищати серце, цереброваскулярні судини, а також покращує перистальтику шлунково-кишкового тракту і поліпшує міцність кісток.
Глід містить велику кількість вітаміну С, каротину, органічних кислот та інших поживних речовин у поєднанні з целюлозою, пектином та органічними кислотами в яблуках та в поєднанні з насінням чіа сприяє покращенню стану шлунково-кишкового тракту та покращує моторику шлунково-кишкового тракту, а вміст розчинної клітковина впливає на регуляцію рівню цукру в крові.
В даній роботі було вибрано яблуко та глід, як ароматичні основи, олігосахариди (FOS), як підсолоджувачі, резистентний крохмаль та гуарову камедь, як композиційні стабілізатори для виробництва функціонального напою з насіння чіа, вживання якого сприяє зниженню ваги та профілактиці серцево-судинних захворювань. За допомогою ортогонального аналізу результатів випробувань було отримано співвідношення основних компонентів функціонального напою.

Ключові слова:
насіння чіа, крохмаль, фруктоза, функціональне харчування, функціональні напої, втрата ваги, серцево-судинне та цереброваскулярне здоров’я

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Haiyan, W., Oksana, M., & Bo, L. (2021). ФУНКЦІОНАЛЬНА ТЕХНОЛОГІЯ НАПОЇВ З НАСІННЯМ ЧІА. Grain Products and Mixed Fodder’s, 21(1), 20-30. https://doi.org/10.15673/gpmf.v21i1.2093
Розділ
ХЛІБОПРОДУКТИ: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ