Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМІВ ДЛЯ ХУТРОВИХ ЗВІРІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

B. Iegorov
A. Makarynska
О. Voietska
O. Tsiundyk

Анотація

У статті зазначено, що хутрове звірівництво – важлива галузь сільського господарства, що займається розведенням хутрових звірів з метою отримання хутрової продукції. Розглянуто види хутрових звірів, які вирощують в Україні. Проаналізовано обсяги виробництва хутра та чисельність звіроферм в світі та Україні, з яких в трійку лідерів входять Данія, Китай та Польща. Частка у загальному обсязі виробництва хутра в Україні становить лише 1 %. Розглянуто вітчизняні підприємства з вирощування хутрових звірів, які утримують в промислових умовах близько 700 тисяч норок.
Проаналізовано будову шлунково-кишкового тракту м’ясоїдних та рослиноїдних хутрових звірів, споживання ними поживних і біологічно активних речовин кормів. Особливості годівлі хутрових звірів визначаються сезонністю життєвих функцій, яка визначає зміни обміну речовин та поживності кормів. Розглянуто важливість доступу до свіжої питної води у раціонах м’ясоїдних хутрових звірів.
Обґрунтовано необхідність виробництва комбікормів для хутрових звірів, які відповідають нормам годівлі і обмеженням по введенню компонентів.
Наведена потреба хутрових звірів в поживних і біологічно активних речовинах для виготовлення високоякісних поживних комбікормів, для отримання якісного блиску і густоти хутра, кращої засвоюваності організмом. Наведені співвідношення перетравних поживних речовин в раціонах норок вітчизняних і скандинавських порід, наведений відсоток обмінної енергії у різний період годівлі. Обґрунтовано низький відсоток виробництва комбікормів для хутрового звірівництва.
Представлені види комбікормів та їх переваги. Проаналізовано технологічні способи виробництва комбікормів для хутрових звірів такі як екструдування, експандування та гранулювання з введенням жиру у прес-гранулятор. Готові комбікорми повинні бути твердими і мати розмір гранул 4,5…5 мм для сточування різців, з високими поживними властивостями і біологічною цінністю, та поліпшеним санітарним станом. Завдяки сучасним технологіям знезаражується шкідлива мікрофлора та збільшуються терміни зберігання.
Проаналізовано стан вітчизняних комбікормових заводів для виробництва якісних комбікормів для хутрових звірів. Завдяки появі нових рецептур і дотриманню норм годівлі удосконалюється технологія виробництва комбікормів для хутрового звірівництва.

Ключові слова:
хутрові звірі, звірівництво, травлення, комбікорм для хутрових звірів, види комбікормів

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Iegorov, B., Makarynska, A., VoietskaО., & Tsiundyk, O. (2021). ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМІВ ДЛЯ ХУТРОВИХ ЗВІРІВ. Grain Products and Mixed Fodder’s, 21(2). https://doi.org/10.15673/gpmf.v21i2.2187
Розділ
КОРМИ, ЯКІСТЬ, ТЕХНОЛОГІЯ ТА ТВАРИННИЦТВО

Посилання

10. Kravchenko O.O., Melnyk V.O. Tekhnolohiia ta bezpeka hodivli khutrovykh zviriv, kroliv, sobak : konspekt lektsii. Mykolaiv,
2015. 120 s.
11. Naukovo-doslidna otsinka diialnosti vitchyznianykh ferm iz vyroshchuvannia norok // Derzhavna ekolohichna akademiia:
[Veb-sayt]. Kyiv, 2019. URL: http://komekolog.rada.gov.ua/uploads/documents/35853.pdf (data zvernennia 05.06.2021)
12. TS 1.5 Specific feed safety limits // GMP+ International: [Website]. Netherlands, 2020. URL:
https://www.gmpplus.org/media/do1m2n2d/ts-1-5-specific-feed-safety-limits.pdf (date of application: 30.06.2021)
13. Shevchuk T.V. Svizhi yabluchni vychavky u ratsionakh tovarnoho molodniaku sribliasto-chornykh lysyts klitkovoho
rozvedennia // Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. 2017. Vyp. 5/2 (32). S. 178-183.
14. Bala V.I. ta in. Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii krolivnytstva i zvirivnytstva. Pidruchnyk. Vinnytsia, 2009. 272 s.
15. Ibatullin I.I. ta in. Praktykum z hodivli silskohospodarskykh tvaryn: navchalnyi posibnyk. Kyiv, 2015. 422 s.
16. Laerke H.N., Hejlesen C., Hedemann M.S. Physico-chemical properties of different carbohydrate sources in the gut of
mink // VIII International Scientific Congress in Fur Animal Production. 2004. Vol. 28. № 3. Р. 110-115.
17. Diachenko L.S., Bomko V.S., Syvyk T.L. Osnovy tekhnolohii kombikormovoho vyrobnytstva: navch. posibnyk. Bila Tserkva,
2015. 306 s.
18. Shentsova E.S. ta dr. Optimizatsiya protsessa granulirovaniya kombikormov dlya pushnyih zverey // Vestnik VGUIT. 2021.
T. 83. #. 1. S. 240-247.
19. Parkalov I.V. Rekomendatsii dlya spetsialistov zverovodstva na yanvar 2019 goda // Nauchno-prakticheskiy tsentr natsionalnoy
akademii nauk Belarusi po mehanizatsii selskogo hozyaystv: [Veb-sayt]. Belarus, 2019. URL:
https://belagromech.by/articles/rekomendacii-dlja-specialistov-zverovodstva-na-janvar-2019-goda/ (data zvernennya
05.06.2021)
20. Djuragic O., Sredanovic S., Levic J. Granulation - an important characteristic of feed quality // Progress of Theoretical
and Experimental Physics. 2003. Vol. 6. Iss. 1-2. Р. 44-45.
21. Prestløkken Е., Fôrutvikling F. Expander treatment // HFE 305 Feed Manufacturing Technology: [Website]. Norway,
2012. URL: http://www.umb.no/statisk/iha/kurs/nova/feed_technology/4.pdf