Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ РІЗНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, ОБРОБЛЕНОЇ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИМ ПОЛЕМ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ю. В. Ковра
http://orcid.org/0000-0001-6264-6454
Г. М. Станкевич
http://orcid.org/0000-0002-0583-8174
А. В. Борта
http://orcid.org/0000-0001-9790-4732

Анотація

Наведено результати досліджень впливу електромагнітного поля (ЕМП) та тривалості зберігання зерна пшениці сортів Гюзель, Аріста, Обрана та Шестопалівка на їх технологічні та насіннєві властивості. Оброблення зерна проводили ЕМП за частот 10…30 Гц з магнітною індукцією 10 мТл тривалістю 6 хв. Показано, що обробка зерна пшениці ЕМП збільшила вміст сирої клейковини на 1,0…3,2 % для сорту Гюзель та на 1,0…2,6 % для сорту Обрана. Для сорту Аріста вміст сирої клейковини збільшився на 1,0 % лише за обробки ЕМП з частотою 16 Гц, а за інших частот відмічено зменшився межах похибки. Для вказаних сортів пшениці обробка ЕМП частотою 16 Гц збільшує кількість сирої клітковини залежно від сорту на 1,0…3,2 %, що підвищує класність зерна. Однак оброблення зерна з частотою 16 Гц знижує якість клейковини у сортах Гюзель та Аріста і вона переходить з 1-шої до 2-гої групи якості. При зберіганні близько 8 місяців обробленого ЕПМ зерна пшениці показник седиментації, який комплексно характеризує силу борошна, зростає порівняно з контролем на 3 мл (на 4,6 %) лише за частоти 16 Гц при температурі зберігання 9 °С і відносній вологості 82 %, а після зберігання майже 14 місяців – він зростає на 2 мл (на 3,1 %). Зростання показника седиментації на 6…9 мл (на 10,7…16,1 %) відмічено за обробки зерна з частотами ЕМП 10…30 Гц при зберігання біля 14 місяців за температури 9 °С та відносної вологості 33 %. За інших умов зберігання та частот обробки ЕМП показник седиментації може не змінюватись або зменшуватись до 13 мл (до 20,0 %), що буде свідчити про погіршення якості клейковини. Дослідження числа падіння (ЧП) зразків пшениці сортів Гюзель, Аріста, Обрана та Шестопалівка показали, що їх оброблення ЕМП змінює показник ЧП лише в межах припустимих відхилень. Виключення склав зразок зерна сорту Шестопалівка оброблений ЕМП з частотою 30 Гц. Після його зберігання протягом 12,8 місяців за температури 23 °С та відносної вологості 35 % показник ЧП порівняно з контролем зменшився на 52 с.
У зразків пшениці сортів Гюзель та Аріста з низькою початковою після оброблення ЕМП схожість порівняно з контролем знизилась у 1,06…1,71 разів. У пшениці сорту Обрана з початковою схожістю 80 % оброблення ЕМП збільшило показники схожості. Найбільший ефект дало оброблення зерна з частотою ЕМП 10 Гц, за якої схожість зросла на 14 %, досягнувши 94 %. Збільшення частоти ЕМП до 16, 24 та 30 Гц призвело до зростання схожості відповідно на 9, 8 та 4 %.
Скловидність обробленого ЕМП зерна пшениці сорту Шестопалівка після його зберігання впродовж 9...13 місяців у 58 % зразків зменшилась порівняно з контролем на 1…17 % і лише у 29 % зразків збільшилась на 1…8 %. Однак 67 % серед всіх змін скловидності менше припустимих похибок. Відмічено стійке зниження скловидності зерна на 2…12 % за частот 10…30 Гц, що зберігалось близько 12,5 місяців за відносної вологості 33 % та температури в межах 9…23 °С Значиме зростання скловидності відмічене лише у обробленого за частоти 16 Гц зерна, після його зберігання 9,2 місяці за відносної вологості 35 % та температури 23 °С.

Ключові слова:
зерно пшениці, обробка електромагнітним полем, властивості, показники якості, зберігання зерна

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Ковра, Ю., Станкевич, Г., & Борта, А. (2022). ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ РІЗНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, ОБРОБЛЕНОЇ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИМ ПОЛЕМ. Grain Products and Mixed Fodder’s, 21(4). https://doi.org/10.15673/gpmf.v21i4.2262
Розділ
ЗЕРНО: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ

Посилання

1. Trisvyatskij L.A. Hranenie zerna. M.: Agropromizdat, 1985. 351 s.
2. Vakar A.B. Klejkovina pshenici. M.: Akademiya nauk SSSR, 1961. 252 s.
3. Boshkova I.L.,Volgusheva N.V. Primenenie mikrovolnovogo metoda obrabotki rastitelnyh materia-lov v razlichnyh tehnologiyah: monografiya. Odessa: Bondarenko M.A., 2017. 224 s.
4. Microwave technology applied in post-harvest treatments of cereals and legumes. / Dalmoroa A.,et. al.// J. Chemical engineering transaction.2015. № 44, P. 13-18. https://doi.org/10.3303/CET1544003
5. Effects of low-power microwave fields on seed germination and growth rate / L Raghaet. al. // Journal of Electromagnetic Analysis and Applications.2011. № 3, С. 165-171. http://doi:10.4236/jemaa.2011.35027
6. Kondratenko E.P., Soboleva O.M., Egorova I.V., Verbickaya N.V. Izmenenie kachestva zerna pshenicy pod vozdejstviem elektromagnitnogo polya sverhvysokoj chastoty. Vestnik Altajskogo gosudarstven-nogo agrarnogo universiteta 2015, 5(127). 30-37.
7. Rybalka O.I. Yakist pshenytsi ta yii polipshennia / O.I. Rybalka. K.: Lohos, 2011. 496 s.
8. Steklovidnost kak pokazatel kachestva zerna pshenicy / S.V. Zverev, I.A. Pankrateva, O.V. Politu-ha, N.A. Igoryanova, V.B. Zajcev // Hranenie i pererabotka zerna, 2017, №11. S. 33–34.
9. Obrabotka selskohozyajstvennogo syrya elektromagnitnym polem nizkoj chastoty. Teoriya i praktika: monografiya / Kasyanov G.I. ta in. Sankt-Peterburg: Troickij most, 2016. 296 c. URL: http://e.lanbook.com/book/90693 (data zvernennya 21.10.2021).
10. Erohin A.Yu. Vliyanie elektromagnitnogo polya nizkoj chastoty na posevnye kachestva semyan i urozhaj-nost goroha, yachmenya i yarovoj pshenicy. Zernobobovye i krupyanye kultury. 2018, № 2(26): 17-22. DOI: 10.24411/2309-348Х-2018-10010
11. Osokina N., Liubych V., Novikov V., Leshchenko I., Petrenko V., Khomenko S. et al. Effect of electromagnetic irradiation of emmer wheat grain on the yield of flattened wholegrain cereal. Eastern-European J of Enterprise Technologies. 2020 Dec. 6.11 (108):17-26. URL https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3761027
12. Marcus Schmidt, Emanuele Zannini, Elke K. Arendt. Recent Advances in Physical Post-Harvest Treatments for Shelf-Life Extension of Cereal Crops // Foods, 2018. 7(45). https://doi.org/10.3390/foods7040045
13. Kasyanov G.I., Syazin I.E., Grachev A.V., Davidenko T.N., Vazhenin E.I. Features of usage of electromagnetic field of extremely low frequency for the storage of agricultural products J Electromagnetic Analysis and Applications. 2013 May. 5(5):236-241.URL: https://www.scirp.org/pdf/JEMAA_2013052413410885.pdf
14. Іноземцев Г.Б. Сучасні реалії і проблеми застосування електромагнітної енергії в рослинництві // Техніка та енергетика, 2013, вип. 184, С. 28–31.
15. Inozemtsev H.B. Suchasni realii i problemy zastosuvannia elektromahnitnoi enerhii v roslynnytstvi // Tekh-nika ta enerhetyka, 2013, vyp. 184, S. 28–31.
16. Sapogov A.C. K voprosu o nevosproizvodimosti magnitobiologicheskih opytov. Biofizika. 1992. 37(4): 769-771.