Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ АУДИТ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ВОЛОГИХ КОРМОВИХ ТРАВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

О. Г. БУРДО
Н. В. ХОРЕНЖИЙ

Анотація

Серед багатьох технологічних процесів, що застосовують як у харчовій промисловості, так і кормовиробництві, одним із найпоширеніших є енергоємний процес сушіння. Загальний потенціал енергоефективності при сушінні кормових трав, який визначається різницею між фактичними та теоретичними витратами палива на випаровування 1 кг води, коливається у діапазоні 0,86 – 1,3 МДж/кг. В сучасних умовах зростаючого дефіциту комбікормової сировини та енергетичної кризи не втрачає актуальності пошук шляхів зниження витрат на паливно-енергетичні ресурси шляхом реалізації інноваційних технологій екструдування вологих кормових засобів у суміші з іншими компонентами комбікорму.  Мета роботи полягає у визначенні внутрішнього потенціалу енергоефективності у комбікормовому виробництві при використанні у якості сировини вологих кормових засобів без їх попереднього або наступного сушіння на прикладі кормової трави люцерни. Об’єктом дослідження є технологічний процес переробки вологих кормових трав у складі комбікормів. Визначено, що в базовій, так і традиційній технології найбільш енергоємним є процес ектрудування, оскільки він споживає енергію у кількості 500 МДж/т, за новою – 423 МДж/т. При чому у новій технології на цей процес припадає 57 % від загальних витрат на електрику, а у базовій – 49 %, що пояснюється додатковим навантаженням на екструдер – зневодненням. На випаровування 1 кг води при екструдуванні витрачається енергія 2,94 МДж/кг, що максимально наближається до теоретичного значення 2,7 МДж/ кг. Таким чином потенціал енергоефективності (0,24 МДж/т) у цьому випадку мінімізований.  Проведений енергетичний аудит базової (традиційної) та нової технології виробництва комбікормової продукції з включенням кормових трав довів, що в результаті застосування процесу екструдування з метою зневоднення нова технологія є енергоефективною у порівнянні з традиційною технологією сушіння кормових трав та подальшого виробництва продукції з включенням трав’яної муки, а значить і економічно доцільною, оскільки відбувається загальна економія паливноенергетичних ресурсів 714 МДж/т (47 %)
Ключові слова:
енергоефективність, електроенергія, паливо, паливно-енергетичні ресурси, екструдування, комбікорм, трав'яна мука

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
БУРДО, О., & ХОРЕНЖИЙ, Н. (2016). ЕНЕРГЕТИЧНИЙ АУДИТ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ВОЛОГИХ КОРМОВИХ ТРАВ. Grain Products and Mixed Fodder’s, 64(4). https://doi.org/10.15673/gpmf.v64i4.266
Розділ
КОРМИ, ЯКІСТЬ, ТЕХНОЛОГІЯ ТА ТВАРИННИЦТВО

Посилання

1. Бевз, В.В. Енергоефективність підприємств харчової промисловості – сучасний стан і стратегія розвитку [Текст] / В. В. Бевз // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2010. – Т. 1. – №. 35 - С. 15 – 17.

2. Бевз, В. В. Енергозбереження — ефективний шлях до зниження витрат виробництва [Текст] / В. В. Бевз // Харчова промисловість. — 2010. — № 9. — С. 190–194.

3. Бевз, В. В. Зниження енергоємності продукції – інноваційний шлях розвитку підприємств харчової промисловості [Текст] / В. В. Бевз // Фінанси, облік, аудит: зб. наук. праць. – К.: КНЕУ. - 2011. - № 17. - С. 16-24.

4. Мацевитый, Ю.М. Перспективы энерго- и ресурсосбережения на основе интеграционной модели развития территориально-промышленных комплексов [Текст] / Ю.М. Мацевитый, В.В. Соловей, А.И. Васильев // Технологический аудит и резервы производства. – 2014. - № 6/1 (20). – С. 26 – 31.

5. Скорук О. П. Перспективи розвитку відновлювальної енергетики в Україні [Текст]/ О. П. Скорук //Економіка АПК. – 2013. – №. 5. – С. 63-67. Скорук, О. П. (2013). Перспективи розвитку відновлювальної енергетики в Україні. Економіка АПК, (5), 63-67

6. Кайнов, А. Комплексная линия по производству травяной муки [Текст] / А. Кайнов// Комбикорма. – 2012. - № 4. – С. 41-42.

7. Guillemot, E. The European alfalfa drying system Режим доступу http://alfalfa.ucdavis.edu/+symposium/2011/files/talks/11WAS 3_Guillemont_EuropeanSystems.pdf

8. Зафрен, С. Я. Технология приготовления кормов [Текст]/ С.Я. Зафрен //М.: Колос. – 1977. – 239 с.

9. Sokhansanj, S. Kinetics of dehydration of green alfalfa [Теxt] / S. Sokhansanj, R. T. Patil //Drying technology. – 1996. – Т. 14. – №. 5. – С. 1197-1234.

10. Wood, H.C. Heat treatment of chopped alfalfa in rotary drum dryers [Теxt]/ H.C. Wood, S. Sokhansanj // Journal: Drying Technology. - Volume 8, Issue 3, January 1990. - Р. 543-569.

11. Patil, R. T. Thin layer drying of components of fresh alfalfa [Теxt] / R. T. Patil and all// Canadian Agricultural Engineering. – 1992. – Т. 34. – С. 343-343.

12. Wu, H. Alfalfa drying properties and technologies-in review [Теxt] / H. Wu //Nature and Science. – 2004. – Т. 2. – № 4. – С. 65-67.

13. Mujumdar A. S. (ed.). Handbook of industrial drying. – Crc Press, 2014.

14. Adapa P. K. et al. Customized and value-added high quality Alfalfa products: A new concept //Agricultural Engineering International: CIGR Journal. – 2007. Adapa, P. K., Schoenau, G. J., Tabil, L. G., Arinze, E. A., Singh, A. K., & Dalai, A. K. (2007). Customized and value-added high quality Alfalfa products: A new concept. Agricultural Engineering International: CIGR Journal

15. Кучинскас, З.М. Оборудования для сушки, гранулирования и брикетирования кормов [Текст] / З.М. Кучинскас, В.И. Особов, Ю.Л. Фругер. – М.: Агропромиздат, 1988. – 208 с.

16. Егоров, Б. В.Экструдирование при переработке комбикормов повышенной влажности [Текст] / Б. В. Егоров, О. Г. Бурдо, В. В. Гончаренко, Н. В. Хоренжий // Хранение и переработка зерна. - 2005. - № 9. – С.33 – 37.

17. Muller C. J. C. et al. The drying rate and chemical composition of field and artificially dried lucerne hay //South African Journal of Animal Science. – 2008. – Т. 38. – №. 4. – С. 350-354.

18. Бурдо, О.Г. Энергетический мониторинг пищевых производств [Текст] / О.Г.Бурдо – Одесса: Полиграф, 2008. – 244 с.

19. Mujumdar A. S. Superheated Steam Drying //Handbook of industrial drying. – 2014. – С. 421

20. Хоренжий, Н.В. Оцінка продуктивної дії комбікормової продукції із включенням вологих кормових трав у годівлі великої рогатої худоби [Текст] // Наук. праці / ОНАХТ. – О., 2014. - Вип. 46. Т. 1. – С. 70 – 76.

21. Єгоров, Б. В. Методичні вказівки до виконання курсового та дипломного проектування для студентів професійних напрямів підготовки 7.05170101, 8.05170101 денної та заочної форм навчання. У 3-х ч. [Текст] / Єгоров Б.В., Кочетова А.О., Макаров О.П., Браженко В.Є., Пулатов В.Б. - Одеса, ОНАХТ, 2011.

22. Будро, О.Г. Методические указания к изучению курса «Основы энергетичекого менеджмента» [Текст] / О.Г.Бурдо. – Одесса, ОНАПТ, 2003 г. – 40 с.

23. Праховник, А.В. Энергетический менеджмент [Текст] / А.В. Праховник, А.И. Соловей, В.В. Прокопенко и др. – К.: IЕЕНТУУ «КПИ», 2001. – 472 с.

24. Правилах організації і ведення технологічного процесу виробництва комбікормової продукції [Текст]. – К.: Міністерство агропромислового комплексу України, Київський інститут хлібопродуктів, 1998. – 220 с.

25. Егоров, Б.В. Экструдированные комбикорма на основе люцерновой резки [Текст] / Б.В. Егоров, В.В. Гончаренко, Н.В. Хоренжий // Зернові продукти і комбікорми. – 2004. – № 3. – С. 30 – 34

26. Єгоров, Б.В. Технологічні основи порційної технології виробництва комбікормів для великої рогатої худоби [Текст]/ Б.В. Єгоров, Н.В. Хоренжий// Зб. доп. міжнар. конф.“Україна. Комбікорми –2004” –Київ, 2004. –С. 70–72.