Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ВПЛИВ РОЗЧИННИХ РЕЧОВИН НА СТАН ВОДИ В РОСЛИННИХ ТКАНИНАХ ТА КІНЕТИКУ ЇХ СУШІННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Наталія В. Дмитренко

Анотація

В роботі наведено літературні дані щодо впливу розчинних речовин різного типу на процес та механізм зв’язування води. Порівняно результати визначення стану води у вихідній рослинній сировині, які були отримані з розрахунку за межею гігроскопічності, з результатами прямого експерименту за методом диференціальної сканувальної калориметрії. Встановлено, що додаткове зв’язування води, вище ніж отримане з розрахунку, обумовлено наявністю розчинних речовин в рослинному соку. Сумісним аналізом експериментальних кривих зміни стану води, енергограм сушіння, кривих сушіння та кривих швидкості сушіння показано, що критичні точки процесу сушіння знаходяться у відповідності з динамікою зміни стану води в рослинних тканинах та кінетикою зміни питомої теплоти її випаровування. Встановлено значне зростання енерговитрат на випаровування води вже в другому періоді сушіння. Отримані результати дозволяють стверджувати, що воно відбувається через початок видалення води з гідратних оболонок розчинених речовин. На підґрунті проведеного дослідження уточнено механізм і послідовність видалення води зі зрізів рослинних тканин при сушінні. The paper presents literary data on the influence of soluble substances of different types on the process and mechanism of water binding in aqueous solutions. Using the method of differential scanning calorimetry, the state of water in the parenchyma tissues of apples and potatoes, in the root crops carrots and beet, and the woody tissues of annual willow shoots was determined. A change in the state of water in these plant tissues during dehydration has been studied. The results of the determination of the state of water in the initial plant raw material obtained from the calorimetric experiment were compared with the results obtained from the calculation according to the hygroscopicity limit according to the assumptions of the sorption isotherms method. It has been established that the amount of bound water in the tissues of plants obtained from the calorimetric experiment is higher than the amount of bound water obtained on the calculation from the limit hygroscopicity of plant tissues. The additional binding of water is due to the presence of soluble substances in plant juice. Using the method of synchronous measurement of mass loss of tissues during drying and the amount of heat consumed for dehydration, an experimental determination of the specific heat of evaporation of water from plant tissues during drying was performed (the drying energy curves have obtained). Using joint analysis curves of change of the state of water in plant tissues, curves of drying energy, drying curves and drying rate curves, it was established that the critical points of the drying process are in accordance with the dynamics of changes in the state of water in plant tissues and the kinetics of the change in the specific heat of evaporation of water. A significant increase in energy consumption for the evaporation of water was detected already in the second drying period of plant tissues. The results obtained allow us to state that this increase in energy costs is due to the beginning of the removal of water from the hydrated shells of substances dissolved in plant juice. On the basis of the research, the mechanism and sequence of water removal from the cut of plant tissues during drying has been made more accurate.
Ключові слова:
рослинні тканини, стан води, розчинні речовини, сушіння

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Дмитренко, Н. (2018). ВПЛИВ РОЗЧИННИХ РЕЧОВИН НА СТАН ВОДИ В РОСЛИННИХ ТКАНИНАХ ТА КІНЕТИКУ ЇХ СУШІННЯ. Scientific Works, 82(1). https://doi.org/10.15673/swonaft.v82i1.1015
Розділ
Статьи
Біографія автора

Наталія В. Дмитренко, Інститут технічної теплофізики НАН України, м. Київ, Україна

к.т.н.

Посилання

1. Lykov A. V. (1968). Teoriya sushki. Moscow: Energiya, 472.

2. Zaytsev I.D., Aseev G.G. (1988). Fiziko-khimicheskie svoystva binarnykh i mnogokomponentnykh rastvorov neorganicheskikh veshchestv: spravochnoe izdanie. Moscow: Khimiya, 416.

3. Mosin O.V. Sposobnost vody k rastvoreniyu. Sayt o8ode.ru. – Available at: http://www.o8ode.ru/article/water/

4. Mikhaylik V.A. (2006). Eksperimentalnoe issledovanie gidratatsii sakharozy. Naukovі pratsі Odeskoї natsіonalnoї akademії kharchovikh tekhnologіy, no. 28, vol. 2, pp. 370-374.

5. Mikhaylik V.A., Davidova O.O., Mank V.V. (2000). Doslіdzhennya gіdratatsії D-glyukozi ta D-fruktozi. Proceedings of the Problemi ta perspektivi stvorennya і vprovadzhennya novikh resurso- ta energooshchadnikh tekhnologіy, obladnannya v galuzyakh kharchovoї і pererobnoї promislovostі (Ukraine, Kiev, October 19-21, 1999). Kiev: UDUKhT, vol.1, pp. 106.

6. Isakov V.T. Yestestvennoe i iskusstvennoe strukturirovanie vody. Sayt o8ode.ru. – Available at: http://www.o8ode.ru/article/learn/water_structure.htm

7. Frenks F. (1980). Voda, led i rastvory prostykh molekul. Voda v pishchevykh produktakh, eds. R.B. Dokuorta. Moscow: Pishchevaya promyshlennost, pp. 14-32.

8. Brunauer S. (1948). Adsorbtsiya gazov i parov. Moscow: Gos. izdatelstvo inostrannoy literatury, 768.

9. Simatos D., Four M., Bonzhur I., Kouch M. (1980). Primenenie differentsialnogo termicheskogo analiza i differentsialnoy skaniruyushchey kalorimetrii pri izuchenii vody v pishchevykh produktakh. Voda v pishchevykh produktakh, eds. R.B. Dokuorta. Moscow: Pishchevaya promyshlennost, pp. 156-170.

10. Snezhkіn Yu.F., Dekusha L.V., Dubovіkova N.S., Grishchenko T.G., Vorobyov L.Y., Boryak L.A. (2008). UKR. Patent No. 84075.

11. Nikitina L.M. (1963). Tablitsy ravnovesnogo udelnogo vlagosoderzhaniya i energiya svyazi vlagi s materialami. – Moscow-Leningrad: Gosenergoizdat, 176.

12. Alyushin S. et al. (2004). Sushka drevesiny: spravochnik. Kiev: Tristan, 448.

13. Zgurskiy A.V., Polіshchuk G.Є., Kropivnitska І.O. (2011). Pererozpodіl pektinovikh rechovin v ovochevіy sirovinі pri virobnitstvі moroziva . Kharchova promislovіst, no. 10, pp. 50-55.

14. Skurikhin I.M., Volgarev M.N. (1987). Khimicheskiy sostav pishchevykh produktov. Spravochnye tablitsy, 2 vol. Moscow: Agropromizdat.

15. Gupalo O. P., Tushnitskiy O. P. (2008). Khіmіya derevini. Navchflnyi posіbnik. Kiev: Znannya, 276.