Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ОБГРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ІНФРАЧЕРВОНОГО СУШІННЯ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ З ВІБРОХВИЛЬОВИМ КОНВЕЄРОМ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ігор Павлович Паламарчук
С. В. Крючев
Валентина О. Верхоланцева

Анотація

Проведений аналіз конвеєрних апаратів для забезпечення необхідного вологовидалення сипкої сільськогосподарської сировини дозволив обґрунтувати ефективність вібраційних конвеєрних схем. Класичні віброконвеєрні машини базуються на електромагнітному віброзбудженні та використанні жорсткого вантажонесучого органу, що вимагає значних витрат енергії та матеріалу. Дана проблема вирішується за рахунок використання механічного віброзбудження та недеформувального транспортуючого елементу, що притаманні віброхвильвим конвеєрним апаратам. Представлена принципова схема віброхвильової терморадіаційної сушарки, яка дозволяє ефективно вирішити проблеми достатньо інтенсивної та рівномірної обробки при мінімізації енерго- та матеріаловитрат, поміроного термічного навантаження на шари продукції та максимального збереження її вихідних властивостей. На основі експериментальних досліджень розробленої дослідної моделі даної сушарки було складено критеріальне рівняння тепломасобміну, що дозволяє проектувати сушарки із заданими параметрами процесу. The analysis of conveyor devices to ensure the necessary moisture removal of loose agricultural raw materials allowed to substantiate the effectiveness of vibration conveyor circuits. Classic vibroconveyor machines are based on electromagnetic vibroexcitation and the use of a rigid carrier, which requires significant energy and material costs. This problem is solved by the use of mechanical vibration and undetectable transporter element inherent in vibrating conveyor devices. Mechanical vibrators are aggregated in the support bundles of the tape mechanism, providing with sufficiently compact performance of the standing or running wave on the surface of the deformation carrier body. Necessary parameters of this wave for the appropriate promotion of bulk masses of grain products with a given speed are determined from experimental studies in the variation of angular frequencies and amplitudes of the oscillations of the drive shafts of the designated vibroscuders. The required speed of movement of products processed on a projected wave conveyor is determined by the condition of achieving the desired level of moisture content of the raw material during its single passage along the processing zone, which ensures the continuity of the dehydration cycle and the sufficiently high productivity of the dryer. The principal scheme of the vibratory thermo-radiation dryer is presented, which allows to effectively solve the problems of sufficiently intensive and uniform treatment with minimization of energy and material costs, the moderate thermal load on the product layers and maximal preservation of its initial properties. On the basis of experimental researches of the developed experimental model of this dryer, a criterial equation of the heat capacity was compiled, which allows the design of driers with the given parameters of the process. Among such parameters, the characteristics of the oscillation processes, which lead to the appearance of a wave on the surface of the tape, were used. This approach allows us to maximally approximate the results of mathematical modeling of this drying process to real conditions.
Ключові слова:
зберігання, параметри, продукція, зерно, інфрачервоне опромінювання, сушіння, вологість, віброхвильова інфрачервона сушарка.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Паламарчук, І., Крючев, С., & Верхоланцева, В. (2018). ОБГРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ІНФРАЧЕРВОНОГО СУШІННЯ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ З ВІБРОХВИЛЬОВИМ КОНВЕЄРОМ. Scientific Works, 82(1). https://doi.org/10.15673/swonaft.v82i1.1024
Розділ
Статьи
Біографії авторів

Ігор Павлович Паламарчук, Національний університет біоресурсів та природокористування України

д.т.н., професор

С. В. Крючев, Таврійський державний агротехнологічний університет

к.т.н., професор

Валентина О. Верхоланцева, Таврійський державний агротехнологічний університет

к.т.н., старший викладач

Посилання

1. Baum A. E., Rezchykov V.A. (1983) Sushka zerna. M: Kolos, 223.

2. Burdo O.H. (2008) Enerhetycheskyi monytorynh pyshchevikh proyzvodstv.:Odessa: Polyhraf,244.

3. Burdo O.H. (2010) Evoliutsyia sushylnikh ustanovok : Odessa: Polyhraf, 368.

4. Hynzburh, A.C. (1973) Osnovi teoryy y tekhnolohyy sushky pyshchevikh produktov.: Pyshchevaia promishlennost.528.

5. Palamarchuk I.P., Kiurchev S.V., Verkholantseva V.O. (17-18 travnia 2018) Zastosuvannia vibrotekhnolohii u protsesakh zberihannia silskohospodarskoi produktsii.:Materialy IV mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (m.Uman). Importozaminni tekhnolohii vyroshchuvannia, zberihannia i pererobky produktsii sadivnytstva ta roslynnytstva.- 113-115.

6. Palamarchuk I. Zozuliak O., Palamarchuk V. (2014) Hydrodynamicand diffusive parameters electro-osmotic drying of pectin containin graw materials.: Ukrainian Journal of Food Science, Vol. 2. Issue 2. 318-325.

7. Palamarchuk I.P., Lypovyi I.H. (1997) Obgruntuvannia robochykh parametriv khvylovoho konveiera dlia peremishchennia farshu.: Vibratsii v tekhnitsi ta tekhnolohiiakh, 80-82.

8. Spyvakovskyi A.O., Honcharevych Y.F. (1983) Vybratsyonnie mashyn. M.: Nauka, 288.

9. Honcharevych Y.F., Frolov K.V. (1981) Teoryia vybratsyonnoi tekhnyky y tekhnolohyi. M.: Nauka, 320.

10. Chlenov, V. A., Mykhailov N. V.(1972) Vybrokypiashchyisloi. M. : Nauka,344 .

11. Palamarchuk I.P. Bandura V.M., Palamarchuk V.I. (2012)Obgruntuvannia konstruktyvnoi ta tekhnolohichnoi skhemy konveiernoi vibratsiinoi susharky. Vibratsii v tekhnitsi ta tekhnolohiiakh. №2(66). Vinnytsia, 116-125.

12. Pat. №87767 Ukrainy. Vibratsiina konveierna susharka z infrachervonymy vyprominiuvachamy / I.P. Palamarchuk, V.M. Bandura, V.I. Palamarchuk. – zaiavl. 28.02.2013 ; opubl. 25.02.2014, Biul. № 4. 4.