Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОМАСОБМІННИХ ПРОЦЕСІВ СУШІННЯ НАСІННЯ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Вадим Михайлович Пазюк

Анотація

В статті наведені дослідження з сушіння насіння овочевих культур із визначення режимів сушіння насіннєвого матеріалу.

Ключові слова:
класифікація, сушіння, конвективний стенд, схожість насіння, кінетика, температура насіння, тепломасообмін

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Пазюк, В. (2019). ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОМАСОБМІННИХ ПРОЦЕСІВ СУШІННЯ НАСІННЯ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР. Scientific Works, 82(2), 129-136. https://doi.org/10.15673/swonaft.v82i2.1189
Розділ
Статьи

Посилання

Література
1. Станкевич Г.М., Страхова Т.В., Атаназевич К.К. Сушіння зерна: підручник. Київ: Либідь, 1997. 352 с.
2. Голик М.Г., Делидович В.Н., Мельник Б.Е. Научные основы обработки зерна в потоке. М., Колос, 1972. 263 с.
3. Matkivska I., Atamanyuk V., Symak D. Basic regularities of the filtration drying of wheat grain //Восточно-Европейский журнал передовых технологий, 2014. №. 5 (5). С. 14 18.
4. Коваленко О.А. Вплив режимів сушіння зерна пшениці озимої на показники його продовольчих і насіннєвих якостей /О.А. Коваленко, Н.В. Косовська [Електронний ресурс]. – Режим доступу:// http://lib.chdu.edu.ua/pdf/naukpraci/ecology/2012/179-167-16
5. SOARES M. A. B., JORGE L. M. M., Montanuci F. D. Drying kinetics of barley grains and effects on the germination index //Food Science and Technology, 2016. Т. 36. №. 4. С. 638-645.
6. Markowski M. et al. Drying characteristics of barley grain dried in a spouted-bed and combined IR-convection dryers //Drying Technology, 2007. Т. 25. №. 10. С. 1621 1632.
7. Broker D.B.; Bakker-Arkema F.W.; Hall C.W. Drying cereal grains. Westport: AVI, 1974. 265 p.
8. Franca Neto, J.B.; Henning, A.A.; Krzyzanowski, F.C., Soybean seed drying. Seed production and technol-ogy for the tropics. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja. Tropical soybean: improvement and production. Rome: FAO, 1994. p. 217 240. (FAO Plant Production and Protection Series, 27).
9. Boyd, A.H. Heated air drying of soybean (Glycine max (L.) Merrill) seed. 1974. 90f. Dissertation (Doctor of Philosophy) Faculty of Mississippi State University, Mississippi State, 1974.
10. Krzyzanowski, F.C, West, S.H, Franca Neto, J.B. Drying soybean seed using air ambient temperature at low relative humidity. Revista Brasileira de Sementes, 2006. vol. 28, n. 2, p.77 83,
11. Afrakhteh, S, Frahmandfar, E, Hamidi A. and Ramandi H. Evaluation of Growth Characteristics and Seedling Vigor in Two Cultivars of Soybean dried under different Temperature and Fluidized bed dryer. Intl J Agri Crop Sci. Vol., 5 (21), 2013. 2537 2544.
12. Sacilik K. Effect of drying methods on thin-layer drying characteristics of hull-less seed pumpkin (Cucurbita pepo L.) //Journal of food engineering, 2007. Т. 79. №. 1. С. 23-30.
13. Guiné R. P. F., Pinho S., Barroca M. J. Study of the convective drying of pumpkin (Cucurbita maxima) // Food and bioproducts processing? 2011. Т. 89. №. 4. С. 422 428.
14. Пилявская Л.С. Некоторые свойства семян рапса как объекта сушки / Л.С. Пилявская, Н.Я. Попов, М.И. Черников // Тр. ВНИИ зерна и продуктов его переработки, 1984. Вып. 105. С.47–51.
15. Дослідження процесу сушіння насіння ріпаку / О. М. Берегова, Г. М. Станкевич // Вісник харківського державного університету сільського господарства, 2001. Вип. 5. С. 282–287.
16. Pazyuk V., Petrova Zn., Chepeliuk O. Determination of rational modes of pumpkin seeds drying. Ukrainian Journal of Food Science, 2018. Volume 7. Issue 1, p. 135 – 150.
17. ДСТУ 4138 – 2002 . Насіння сільськогосподарських культур. Методи аналізування вологості насіння. – К.: Держспоживстандарт, 2003. С. 16 17.

References
1. Stankevych, H. M., Strakhova, T. V., & Atanazevych, V. I. (1997). Sushinnia zerna: Pidruchnyk. K.: Lybid, 352.
2. Holyk, M. H., Delydovych, V. N., & Melyk, B. E. (1972). Nauchnыe osnovy obrabotky zerna v potoke. M.: Kolos.
3. Matkivska, I., Atamanyuk, V., & Symak, D. (2014). Basic regularities of the filtration drying of wheat grain. Vostochno-Evropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohyi, (5 (5)), 14 18.
4. Kovalenko O.A. Vplyv rezhymiv sushinnia zerna pshenytsi ozymoi na pokaznyky yoho prodovolchykh i nasinnievykh yakostei /O.A. Kovalenko, N.V. Kosovska [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu:// http://lib.chdu.edu.ua/pdf/naukpraci/ecology/2012/179-167-16
5. Soares, M. A. B., Jorge, L. M. D. M., & Montanuci, F. D. (2016). Drying kinetics of barley grains and effects on the germination index. Food Science and Technology, 36(4), 638-645.
6. Markowski, M., Sobieski, W., Konopka, I., Tańska, M., & Białobrzewski, I. (2007). Drying
characteristics of barley grain dried in a spouted-bed and combined IR-convection dryers. Drying Technology, 25(10), 1621 1632.
7. Broker, D. B.; Bakker-Arkema, F. W.; Hall, C. W. (1974). Drying cereal grains. Westport: AVI, 265.
8. Franca Neto, J. B.; Henning, A. A.; Krzyzanowski, F. C. (1994). Soybean seed drying. Seed production and technology for the tropics. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja. Tropical soybean: im-provement and production. Rome: FAO, 217 240. (FAO Plant Production and Protection Series, 27).
9. Boyd, A. H. (1974). Heated air drying of soybean (Glycine max (L.) Merrill) seed. 90f. Dissertation (Doctor of Philosophy) Faculty of Mississippi State University, Mississippi State.
10. Krzyzanowski, F. C., West, S. H., Neto, F., & de Barros, J. (2006). Drying soybean seed using air ambient temperature at low relative humidity. Revista Brasileira de Sementes, 28(2), 77-83.
11. Afrakhteh, S., Frahmandfar, E., Hamidi, A., & Ramandi, H. D. (2013). Evaluation of growth characteristics and seedling vigor in two cultivars of soybean dried under different temperature and fluidized bed dry-er. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5(21), 2537.
12. Sacilik, K. (2007). Effect Of Drying Methods On Thin-Layer Drying Characteristics Of Hull-Less Seed Pumpkin (Cucurbita Pepo L.). Journal of Food Engineering, 79, 23–30.
13. Guiné, R. P., Pinho, S., & Barroca, M. J. (2011). Study of the convective drying of pumpkin (Cucurbita maxima). Food and bioproducts processing, 89(4), 422-428.
14. Pyliavskaia, L. S., Popov, N. Ya., & Chernykov, M. Y. (1984). Nekotorye svoistva semian rapsa kak o´bekta sushky. Trudy VNYYZ, (105), 46 51.
15. Berehova, O. M., Stankevych, H. M. (2001). Doslidzhennia protsesu sushinnia nasinnia ripaku. Visnyk kharkiv-skoho derzhavnoho universytetu silskoho hospodarstva. Vyp. 5, 282 – 287.
16. Pazyuk, V., Petrova, Z., & Chepeliuk, O. (2018). Determination of rational modes of pumpkin seeds dry-ing. Ukrainian Food Journal, 7(1).
17. Nasinnia silskohospodarskykh kultur. Metody analizuvannia volohosti nasinnia [Quality management sys-tem. Fundamentals and vocabulary]. (2003). DSTU from 28 December 2002. Kyiv Derspozhyv standart Ukrainy [in Ukraine].