Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

Розробка енергоефективної технології утилізації відходів олійно-жирової галузі

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Вікторія Юріївна Скляр
Галина Всеволодівна Крусір
Ірина Вікторівна Коваленко
Ірина Олександрівна Кузнєцова

Анотація

Сучасні технології виробництва олійно-жирової продукції передбачають фільтрацію з використанням вибільних глин. Цей сорбент використовується одноразово, тому він накопичується у великих кількостях на комбінатах як побічний продукт. Даний матеріал відносять до IV класу небезпеки за його здатність до самозаймання. Тому питання щодо вирішення проблеми його утилізації є актуаль­ним. Біотехнологічна переробка цих відходів в корисні продукти є найбільш доцільною та ефективною з точки зору енергоефективних, екологічних та економічних вимог.


В статті розглянуто стан ринку України, класифікація утворення відходів олійно-жирової галузі, напрями маловідходних та безвідходних технологій. Показано біотехнологічний потенціал мікробних ліпаз, перспективність та доцільність застосування біотехнологічного методу утилізації жирової фракції відходів з використанням ферментних препаратів. Розглянуто умови ферментолізу відходу ви­робництва саломасу та маргаринової продукції ліпазою Rhizopus japonicus, зокрема її термостабіль­ність.


Одержані результати дослідження свідчать про перспективність гідролізу відходів ліпазою Rhizopus. Встановлено, що вміст вільних жирних кислот в гідролізаті досягає рівня насичення через 72 год ферментативного гідролізу, а концентрація тригліцеридів зменшується до мінімального значення. Термостабільність ліпази Rhizopus japonicus досягає максимального значення при 40 °С.

Ключові слова:
олієвмісні відходи, жирова фракція, фермент, ліполіз, енергоефективність, безвідходні та маловідходні технології.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Скляр, В., Крусір, Г., Коваленко, І., & Кузнєцова, І. (2019). Розробка енергоефективної технології утилізації відходів олійно-жирової галузі. Scientific Works, 83(1), 92-97. https://doi.org/10.15673/swonaft.v83i1.1424
Розділ
Статьи

Посилання

1. Ukroliyaprom (2018) Pidsumki roboti haluzi. Asotsiatsiya «Ukroliyaprom»: Retrieved from: http://www.ukroilprom.org.ua/?q=node/205
2. Krusir, H. V., Shevchenko, R. I., Rusieva, Ya. P., Kondratenko, I. P., Krainov, I. P. (2014). Tehnologiyi povodzhennya z vidhodami harchovih virobnitstv: navch. posib. dlya VNZ. Odesa: Astroprint, 399.
3. Andualema, B, Gessesse, A. (2012). Microbial lipases and their industrial applications: review. Biotechnology, 11, 100-118.
4. Malovanyy, М., Krusir, G., Holodovska, О., Masikevych, A. (2018). Reagent purification of the processing industry enterprises effluents. Food Science and Technology, 12(3), 109-116.
5. Zahorodnii, Ya.O., Tuz, V.O., Sobchenko, H.O., Kostohryz, K. P. (2012). Metody utylizatsii vidbilnykh hlyn. Enerhetyka: ekonomika, tekhnolohii, ekol, 1, 97-102.
6. Romanovska, T.I., Romanovskyi, I.Ia. (2009). Reheneratsiia vidbilnoi hlyny u vyrobnytstvi olii. Nauk. pr. Odeska natsionalna akademiia kharchovykh tekhnolohii, 2(36), 55-57.
7. O.Braien, R. (2007). Zhyrы y masla. Proyzvodstvo, sostav, svoistva, prymenenye. SPb.: Professyia, 752.
8. Cherno, N.K., Krusir, H.V., Kovalenko, O.V. (2009). Biokorektory protsesiv travlennia: monohrafiia. Odesa, 256.
9. Sagdeeva, О.А., Krusir, G.V., Tsykalo, A.L., Shpyrко, Т.V., Leuenberger, H. (2018). Organic waste composting using mineral additives. Food Science and Technology. 12(1), 45–52.
10. Poly`galina, G.V., Cherednichenko, V.S., Rimarev, L.V. (2003). Opredelenie aktivnosti fermentov: Spravochnik. Moskva: DeLi print, 375.
11. Kejts, M. (1975). Tekhnika lipidologii. Vy`delenie, analiz i identifikacziya lipidov. Moskva: Mir, 324.
12. Dykson, M, Uebb, E. (1982). Fermenty. Moskva: Myr, 1120.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)