Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

Використання електромагнітного поля при гідратації рослинних олій

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Петро Ігорович Осадчук

Анотація

Розглядається можливість та перспективи використання впливу фізичних полів на процес очищення соняшникової олії. Проведено аналіз існуючих досліджень використання обробки електромагнітним полем рідких харчових продуктів. У розрізі впливу протікання процесу розділення між двома або кількома неоднорідними середовищами в системах «рідина – рідина» та «рідина - тверде тіло». Розроблено математичну модель, яка описує процес впливу даного фізичного поля на рослинні олії при їх очищенні після отримання. За допомогою представленого математичного опису можна характеризувати вплив напруженості електромагнітного поля на рослинні олії, які протікають у експериментальній установці в залежності від її геометричних розмірів. На підставі цього розроблено експериментальну установку гідратації рослинних олій з обробкою місцели електромагнітним полем. Представлено експериментальні дослідження даного процесу, які були проведені з метою інтенсифікації та збільшення виділення кількості фосфоровмісних речовин, жирних кислот, восків та інших супутніх речовин. В процесі дослідів змінювали напруженість електромагнітного поля, температуру місцели та час гідратації рослинних олій. Отримані результати експериментальних досліджень підтвердили позитивні очікування. Наведено графічний матеріал, який описує фізичний експеримент, результатом чого є отримання рекомендованих параметрів використання електромагнітного поля, при якому досягається максимальний ефект по видаленню супутніх речовин і відповідно відбувається інтенсифікація процесу гідратації. При цих умовах отримується олія високої якості. За рахунок інтенсифікації процесу скорочуються енерговитрати. Порівнюючи проведення класичного технологічного процесу гідратації олій з запропонованим, визначено збільшення видалення фосфоровмісних речовин на 15 %

Ключові слова:
електромагнітне поле, гідратація, фосфатиди

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Осадчук, П. (2019). Використання електромагнітного поля при гідратації рослинних олій. Scientific Works, 83(1), 98-102. https://doi.org/10.15673/swonaft.v83i1.1425
Розділ
Статьи

Посилання

1. Розроблено математичний опис, який характеризує вплив напруженості електромагнітного поля на місцелу у експериментальній установці в залежності від її геометричних розмірів
2. Створено конструкцію експериментальної установки гідратації олії з обробкою електромагнітним по-лем.
3. Наведена методика визначення ефективної полоси напруженості електромагнітного поля, темпера-тури місцели та часу гідратації рослинних олій;
4. Визначені рекомендовані технологічні параметри при яких спостерігається інтенсифікація процесу гі-дратації рослинних олій за допомогою використання електромагнітного поля.
References
1. Brian, R. O/ (2007) Giry and oils. Production, composition and properties, application. trans. from English 2nd ed. V. D. Shirokova, D. A. Babekenkoy, N. S. Selivanova, N. V. Magly - St. Petersburg: Profession,. 752
2. Harutyunyan, N.S., Kornen, E.P., Nesterova, E.A. (2004) Refining oils and fats. Theoretical foundations, practice, technology, equipment. SPb.: GIORD, 288
3. Elena Roselló-Sotoa, Mohamed Koubaab, Amine Moubarikc, Rita P. Lopesd, Jorge A. Saraivad, Nadia Boussettab, Nabil Grimib, Francisco J. Barbaa. (2015) Emerging opportunities for the effective valorization of wastes and by-products generated during olive oil production process: Non-conventional methods for the recovery of high-added value compounds. Trends in Food Science & Technology. Volume 45, Issue 2, 296-310
4. Francisco J.Barbaa, Oleksii Parniakovb, Sofia A. Pereirac, Artur Wiktord, Nabil Grimib, Nadia Boussettab, Jorge A. Saraivac, Javier Rasoe, Olga Martin-Bellosof, Dorota Witrowa-Rajchertd, Nikolai Lebovkabg, Eugène Vorobievb. (2015) Current applications and new opportunities for the use of pulsed electric fields in food science and industry. Food Research International. Volume 77, Part 4, 773-798
5. Isabel Odriozola-Serrano, Ingrid Aguiló-Aguayo, Robert Soliva-Fortuny, Olga Martín-Belloso. (2013) Pulsed electric fields processing effects on quality and health-related constituents of plant-based foods. Trends in Food Science & Technology. Volume 29, Issue 2, 98-107
6. Mahnič-Kalamiza S, Vorobiev E, Miklavčič D. (2014) Electroporation in food processing and biorefinery. The Journal of Membrane Biology, 247(12):1279-1304
7. Netreba, A. A., Gladky, F. F., Sadovnichy, G. V., Shkalyar, T. G. (2014) The use of the electromagnetic field in the process of freezing sunflower oil. Herald Nat. tech. Un-that "KPI": Sat. scientific tr. Theme Vol .: Innovative research in the scientific works of students. - Kharkov: NTU "KhPI", 49 (1091), 3-14.
8. Igolkin, B. I., Vasilyeva, L. K., Vasipov, V. V., Rebane, K. Yu., Mehdiyev, B. C.. (2011) The electrical conductivity of vegetable oils, depending on the temperature and frequency of electromagnetic oscillations Scientific and Technical Bulletins of St. Petersburg State Polytechnical University, 2, 278 - 282.
9. Nasretdinov, E. S., Rakhimov, R. B., Komilov, M. Z. (1998) Characteristics of the electromagnetic field. Storage and processing of agricultural raw materials. 2, 20-21.