Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ТЕХНОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПРОЦЕСУ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олена Олексіївна Антіпіна, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0001-6633-5178
Алла Василівна Борта, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0001-9790-4732
Ганна Григорівна Ляшан, Магістр
Олександр Павлович Верещинський, д-р.техн.наук

Анотація

Анотація Питанням якості харчових продуктів надається безумовний пріоритет, про що свідчить впровадження нового харчового законодавства в Україні. При реалізації принципу «від лану до столу» кожний учасник довгого ланцюгу виробництва має забезпечувати необхідні умови для отримання якісних і, в першу чергу, безпечних продуктів харчування. Для забезпечення отримання безпечної продукції оператори ринку харчових продуктів, в тому числі, первинні виробники, зобов’язані розробляти та впроваджувати постійно діючи процедури, засновані на принципах НАССР. Серед завдань технологічної експертизи – аналіз рівня безпечності виробництва та готової продукції. Отже, проведення технологічної експертизи післязбиральної обробки та зберігання зерна пшениці, відповідності технологій принципам НАССР є задачами забезпечення найвищої якості зернової сировини. При реалізації принципів НАССР на виробництві, в тому числі на підприємствах зернової галузі, запроваджені заходи безпеки мають відповідати ризикам забруднення продукції.


Метою роботи є визначення найвагоміших чинників, які впливають на якість зерна пшениці при післязбиральній обробці та зберіганні, а також етапів технологічного процесу, критичних для його безпечності. Ризики, що загрожують забрудненню сировини, можуть виникнути на різних етапах роботи елеватора та поділяються на фізичні, хімічні, біологічні. Проведено аналіз кожного етапу післязбиральної обробки та зберігання зерна пшениці із зазначенням відповідного небезпечного чинника з оцінкою ймовірності прояву та тяжкості ризику. На основі аналізу відмічені етапи технологічного процесу, на яких виникають найнебезпечніші фактори з необхідністю обов’язкового контролю за параметрами забруднення: біологічний чинник на стадіях приймання, хімічний чинник при сушінні та довгостроковому зберіганні. Фізичні та хімічні фактори, що виникають на стадіях приймання та очищення, є не такими суттєвими, їх можна запобігати при реалізації операційних програм-передумов. Вказано причини виникнення небезпечних факторів та контрольні заходи для зменшення ризику їхнього виникнення або зменшення негативного впливу.


Виходячи з аналізу виникнення небезпечних чинників на різних етапах технологічного процесу (післязбиральної обробки та зберігання зерна пшениці), обов’язковому контролю підлягають показники: температура зерна, вологість, зараженість шкідниками хлібних запасів, органолептичні показники відповідно діючої нормативно-технічної документації.

Ключові слова:
технологічна експертиза, небезпечні чинники, безпечність та якість зернової продукції

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Антіпіна, О., Борта, А., Ляшан, Г., & Верещинський, О. (2019). ТЕХНОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПРОЦЕСУ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ. Scientific Works, 83(2), 65-70. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i83.1518
Розділ
Статьи

Посилання

1. Zinchenko, O. I., Salatenko, V. N., & Bilonozhko, M. A. (2001). Roslynnytstvo: pidruchnyk. Kiyiv: K.: «Ahrarna osvita». 591.
2. Smoliar, V. I. (2007). Suchasni problemy identyfikatsii ta falsyfikatsii kharchovykh produktiv [Elektronnyi resurs]. Problemy kharchuvannia, (2), 15-21.
3. Ukrainy, Z. (1997). Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv. Zatv. VR Ukrainy za, (1602-VII).
4. Orhanizatsiia ta kontrol yakosti zberihannia zerna // Propozytsiia: [Veb-sait]. URL: https://propositsiya.com (data zvernennia: 10.09.2019).
5. Zhemela H. P., Shemavn`ov V. I., Oleksik O. M. (2003).Tekhnolohiya zberihannya i pererobki produktsiyi roslinnitstva. Poltava: Terra. 420.
6. Klyuchova kontseptsiya sistemi yakosti ta bezpeki zernovoyi produktsiyi // Zerno.org.ua: [Veb-sayt]. 2014. URL: http://www.zerno.org.ua (data zvernennya: 17.09.2019).
7. Elevatoru potriben NASSR? // AhroMarket: [Veb-sayt]. 2018. URL: https://agrotimes.ua/journals (data zvernennya: 04.10.2019).
8. Biolohicheskie faktory ohranicheniya urozhaya // Zerno.org.ua: [Veb-sayt]. 2011. URL: https://www.zerno-ua.com/journals (data zvernennya: 06.10.2019).
9. Peresipkin V. F. Sil`s`kohospodars`ka fitopatolohiya: pidruchnik. Kiyiv: Ahrarna osvita, 2000. 415 s.
10. Volohist` zerna pid chas zberihannya // Agroexpert: [Veb-sayt]. 2016. URL: https://agroexpert.ua/ (data zvernennya: 06.10.2019).
11. Donchenko, L. V., Olkhovatov, E. A., & Reshetniak, A. Y. (2018). Kontseptsyia NASSR na malykh y srednykh predpryiatyiakh. 180. https://doi.org/10.26724/2079-8334-2018-1-63-180-183
12. DSTU 3768-2019 . Pshenitsya. Tekhnichni umovi. (2019). Kiyiv: DP "Ukr NDNTS". 19.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)