Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ОБГРУНТУВАННЯ ВИБОРУ СИРОВИНИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА БІЛКОВОЇ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ніна В’ячеславівна Ворона, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0001-6903-9016
Алла Василівна Макаринська, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0003-1879-8455

Анотація

У статті наведено основні позитивні якості соєвого шроту та переваги його використання у складі комбікормів для сільськогосподарської птиці. Соєвий шрот вважається ідеальним білковим компонентом рослинного походження. Наведено фізико-хімічні показники, показники споживчої цінності та показники безпеки соєвого шроту згідно ДСТУ 4593:2006 (шрот соєвий харчовий).


Обґрунтовано доцільність заміни соєвого шроту у рецептах комбікормів для сільськогосподарської птиці через його високу вартість на більш дешеві білкові компоненти. Дріжджі кормові та шрот соняшниковий – основні білкові компоненти рослинного походження, які наближуються до соєвого шроту за хімічним складом.


З метою зниження вартості комбікорму нами було запропоновано оптимальний склад білкової кормової добавки (БКД) для заміни в рецептах комбікормів соєвого шроту. За допомогою програмного комплексу «Корм Оптима Експерт» розраховано рецепти БКД різного складу. Для розробки рецептів нами були обрані такі компоненти: соняшниковий шрот, дріжджі кормові, мучка кормова пшенична, висівки пшеничні, олія соняшникова, монохлоргідрат лізину, L-треонін, L-триптофан, вапнякова мука.


Шляхом оптимізації визначено максимально можливу норму введення БКД до складу комбікормів. При цьому враховувались обмеження по введенню соєвого шроту та всіх компонентів БКД до складу комбікормів для сільськогосподарської птиці.


Виходячи з того, що обмеження по введенню компонентів до складу рецептів комбікормів відрізняються на різних етапах росту та розвитку сільськогосподарської птиці, максимально можлива норма вводу БКД до складу комбікорму коливається в межах від 8 до 18 % в залежності від віку та призначення сільськогосподарської птиці.

Ключові слова:
соєвий шрот, соняшниковий шрот, дріжджі кормові, джерело протеїну, білкова кормова добавка, норма введення

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Ворона, Н., & Макаринська, А. (2019). ОБГРУНТУВАННЯ ВИБОРУ СИРОВИНИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА БІЛКОВОЇ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ. Scientific Works, 83(2), 26-32. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i83.1522
Розділ
Статьи

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)