Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ОРГАНО-МИНЕРАЛЬНІ МІКРОДОБРИВА ТА ЯКІСТЬ ВИНОГРАДУ СОРТА РИСЛІНГ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Наталя Валеріївна Каменева, канд.с-г.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0002-5768-439X
Оксана Борисівна Ткаченко, д-р.техн.наук, професор
https://orcid.org/0000-0001-6969-6446
Ольга Олександрівна Тітлова, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0003-4034-7159
Елдар Жораєвич Іукурідзе, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0002-4752-7307
Тетяна Сергіївна Сугаченко, канд.техн.наук, ст.викл.
https://orcid.org/0000-0003-0309-4578

Анотація

Анотація. Вивчено вплив препаратів органо-мінеральних мікродобрив GumiStat та GumiSiL-D виробництва  Україна при позакореневому обприскуванні ви-ноградників білого технічного сорту Рислінг. В ході досліджень був встанов-лений позитивний вплив органо-мінеральних мікродобрив на розвиток біоме-тричних показників винограду сорту Рислінг. Збільшення сили росту кущів, яка визначається розвитком однорічного приросту та листової поверхню, надала можливість одержання високого і кондиційного врожаю  винограду сорту Рислінг у поточному році. Найбільша площа листової поверхні куща спостерігалась у варіанті, де застосовували мікродобрива GumiSil–D, яка складала 6,70 м2, що на 2,53 м2 більше контроля. При застосуванні позакоре-невого підживлення мікродобрива GumiStat площа листової поверхні куща збільшилась у порівнянні з контролем на 2,17 м2 або на 52,0 %. При застосу-ванні мікродобрива GumiSil–D об’єм однорічного приросту куща був найбі-льший, він збільшився на 481,4 см3 або на 55,8 % більше контролю. При за-стосуванні позакореневого підживлення винограду мікродобривом GumiStat об’єм однорічного приросту збільшився на 465,1 см3  або на 53,9 % більше за контроль.


У перший рік збільшення врожаю відбувається тільки за рахунок збі-льшення маси грона. Проведені по кущам обліки врожайності за варіантами досліду показали, що кількість грон змінюється незначно, однак, маса грона у дослідних варіантах під впливом застосування мікродобрив, які вивчались змінювалась суттєво. При застосуванні мікродобрива GumiStat маса грона збільшилась 25,1 г більше у порівнянні з контролем, при застосуванні мікро-добрива GumiSil–D маса грона  була найбільшою, вона складала 175,6 г, що на 36,0 г більше контролю. Різниця за варіантами досліду математично до-ведена НСР 05= 16,2 г. Відповідно, урожайність при застосовуванні мікро-добрива GumiSil–D зросла на 2,8 т/га або на 31,8 % більше у порівнянні з ко-нтролем. При застосуванні мікродобрива GumiStat урожай з куща отримали у кількості 2,90 кг/кущ, що на 0,61 кг/кущ більше контролю, у перерахунку на гектар виноградних насаджень урожайність у цьому варіанті збільшилась на 2,2 т/га або на 25,0 % більше у порівнянні з контролем. Найбільша масова концентрація цукрів відмічене при застосуванні мікродобрива GumiStat, вона  складала 186,3 г/дм3, що на 21,4 г/дм3 більше контролю. При застосуванні мікродобрива GumiSil–D масова концентрація цукрів у соці ягід збільшилась на 15,7 г/дм3 більше контролю. Різниця за цим варіантом досліду матема-тично  не доведена НСР05 = 5,6 г/дм3


Обробку органо-мінеральними мікродобривами GumiStat та GumiSiL-D слід проводити у три строки : за 2-3 дні до цвітіння, в фазі зростання ягід і на початку дозрівання ягід концентрацією 0,006 %.

Ключові слова:
виноград, Рислінг, органо-мінеральне мікродобрива, GumiStat , GumiSiL-D, врожай, якість

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Каменева, Н., Ткаченко, О., Тітлова, О., Іукурідзе, Е., & Сугаченко, Т. (2019). ОРГАНО-МИНЕРАЛЬНІ МІКРОДОБРИВА ТА ЯКІСТЬ ВИНОГРАДУ СОРТА РИСЛІНГ. Scientific Works, 83(2), 102-111. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i83.1538
Розділ
Статьи

Посилання

1. Petrov, V. S., L. I. Ananeva, and T. V. Bannikova. "Degradatsiya pochvyi pod vinogradnikami." Vinodelie i vinogradarstvo. 2 (2001): 28.
2. Ilchuk, R. V., & Sydorchuk, S. I. (2016). Pozakoreneve pidgivlennia – element pidvishchennia efektivnosti viroshchyvannia prosapnikh kyltyr // Zb.naykovikh prats / Agrarna nayka Zakhidnoho Polissia, Rivne, 139 142
3. Burgmann, J. (2001). Terrior in aller Munde/Julia Burgmann. Dtsch. Weinmag, 9[10], 78 81.
4. Wagenitz, L. (2001). Nischenproduktion oder Wirtschalfsform der Zukunft. Lurgen Wagenitz. Dtsch. Weinmag, 11[1], 19 21.
5. Čukić, l, Perović N. (2011). Foliar fertiliser influences the yield and quality of. 2012; 55[9]:23–38. of magnesium fertilisers on yields and quality of vine (Vitis Vinifera, L.) Grapes. Acta Univ Agric Silvic Mendelianae Brun, 59[3]:221–5. https://doi.org/10.11118/actaun201159030221
6. Ostrovskij, M V. (2014). Testing HUMIN PLUS microfertilizer. 1[2]. 79–84. https://doi.org/10.11118/actaun201159030221
7. Trolove, S. N., Wheeler, S., & Spiers, A. (2008). A comparison of three methods of magnesium application to grapes. Agronomy New Zealand, 38, 69-76. https://doi.org/10.17830/j.eaj.2014.01.079
8. Kameneva, N. V., Taranenko, O. G. (2013). Zastosyvannia kompleksy mikroelemeentiv v tekhnologii viroshchyvannia vinograda sorty Aligotte. Vinogradorstvo I vinorobstvo, Odessa, 50, 104 – 106. https://doi.org/10.1007/s13312-013-0023-2
9. Dixit, C. K., Yamdagni, R., & Jindal, P. C. (1978). Effect of foliar application of zinc and iron on chlorosis and yield of Kinnow a mandarin hybrid. Prog Hortic. 10 (1). 13 19.
10. Moustafa, A., Elshazly, A. S. A., Eissa, A. M., & Zahran, M. A. (1986). Effect of foliar applications of chelated Fe, Zn and Mn on leaf mineral content, yield and fruit quality of Roumi Red grape-vines. Annals of Agricultural Sciences, 31(1), 623-635.
11. Rupp, D., Fox, R., & Trankle, L. (2002). Foliar application of magnesium fertilizer in grapevines: effects on wine quality. Acta horticulturae. 594. 149–155. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2002.594.14
12. Kameneva, N. V. (2013). Zastosyvannia regyliatoriv rosty dlia pidvishchennia vrogay bilikh tekhnichnikh sortiv vinograda Aligotte. Vinogradorstvo I vinorobstvo, Odessa. 53. 105 – 109.
13. Chylkov, V. V., Privalov, D.V., (2010). Effektivnost nekornevoi podkormki tekhnichnikh sortiv. Vinodelie i vinogradorstvo, (3). 34 35.
14. Senn, T. L. and Kingman, A. R. (1973). A review of humus and humic acids. South Carolina Agricultural Experiment Station, Clemson, SC. Research Series Report No. 145.
15. O'donnell, R. W. (1973). The auxin-like effects of humic preparations from leonardite. Soil Science, 116(2), 106-112. https://doi.org/10.1097/00010694-197308000-00007
16. Tattini, M., Bertoni, P., Landi, A., & Traversi, M. L. (1990, September). Effect of humic acids on growth and biomass partitioning of container-grown olive plants. In II Symposium on Horticultural Substrates and their Analysis, XXIII IHC 294 (pp. 75 80). https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1991.294.7
17. Ashoori, M., Lolaei, A., Zamani, S., & Mobasheri, S. (2013). Effects of N and Zn on quantity and quality characters of grape vine (Vitis viniferea). International Journal of Agriculture and Crop Sciences (IJACS), 5(3), 207 211.
18. Beybulatov, M. R., Urdenko, N. A., & Laskavyiy, V. N. (2010). Primenenie guminovyih preparatov i kompleksnyih mikroudobreniy-zalog kachestva posadochnogo materiala i urozhaya vinograda. Magarach. Vinogradarstvo i vinodelie, (2), 8 11.
19. Ostrovskij, M., Zeidan, I., Tsukanov, S. V., Zeidan, A., Uptis, I., & Apse, J. (2014). Application of organic fertilizers based on sapropel and peat in countries of Middle East. European Agrophysical Journal, 1(3), 114-123. https://doi.org/10.17830/j.eaj.2014.01.114
20. Ruhl, E. H., Fuda, A. P., & Treeby, M. T. (1992). Effect of potassium, magnesium and nitrogen supply on grape juice composition of Riesling, Chardonnay and Cabernet Sauvignon vines. Australian Journal of Experimental Agriculture, 32(5), 645 649. https://doi.org/10.1071/EA9920645
21. Sabir, A., Yazar, K., Sabir, F., Kara, Z., Yazici, M. A., & Goksu, N. (2014). Vine growth, yield, berry quality attributes and leaf nutrient content of grapevines as influenced by seaweed extract (Ascophyllum nodosum) and nanosize fertilizer pulverizations. Scientia Horticulturae, 175, 1 8. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2014.05.021
22. Hazarika, B. N., & Ansari, S. (2007). Biofertilizers in fruit crops–A review. Agricultural Reviews, 28(1), 69 74.
23. Kameneva, N. V., Taranenko, E. G. (2017). Yield and quality of grapes of Chardone sort under treatment of organically-mineral fertilizer GumiStat / Zb.naukovykh prats // Ahrarnyi visnyk Prychornomor’ia, 84. 2, 52 58.