Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ХАРАКТЕРИСТИКА ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРНА СПЕЛЬТИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Георгій Миколайович Станкевич, д-р.техн.наук, професор
http://orcid.org/0000-0002-0583-8174
Анфіса Карпівна Кац, канд.техн.наук, доцент
http://orcid.org/0000-0002-7292-0792
Сергій Володимирович Васильєв, аспірант
http://orcid.org/0000-0003-0662-6365

Анотація

Анотація. В останні роки все більше уваги приділяється плівчастим пшеницям, які вирізняються підвищеним вмістом поживних речовин у порівнянні з традиційними видами пшениці і є перспективною сировиною для розширення асортименту продукції здорового харчування. До таких пшениць відноситься спельта, три сорти якої нині вирощують в Україні. Післязбиральна обробка зерна, транспортування та зберігання у зерносховищах різного типу базуються на його фізико-механічних властивостях і їх врахування дозволить підприємствам зменшити втрати зерна під час обробки та зберегти його якість.


Стаття присвячена дослідженню фізико-механічних властивостей зерна плівчастої пшениці – спельти. Предметом досліджень було не обрушене (з квітковими плівками) та обрушене (зі знятими плівками) зерно спельти сорту «Зоря України» 2017 року врожаю. Залежно від вологості не обрушеної та обрушеної спельти визначено низку фізико-механічних властивостей зерна — натуру, масу та істинний об’єм 1000 зерен, кути природного укосу та коефіцієнти зовнішнього тертя у спокої (по сталі, гумі, пластмасі) і в русі. Встановлено закономірності зміни досліджених властивостей спельти від вологості зерна та запропоновано емпіричні рівняння, що описують ці зміни.


Результати проведених експериментальних досліджень показали, що натура не обрушеного зерна спельти залежно від вологості в межах 11,6…23,7 % складає відповідно 364…342 г/л, що практично у 2 рази менше, ніж обрушеного зерна, яке за вологості 12,3…23,5 % має натуру відповідно 706…644 г/л. З підвищенням вологості зерна натура та співвідношення між її значеннями для обох форм спельти зменшуються.


Маса 1000 зерен не обрушеного зерна спельти знаходиться у межах 41,5…57,5 г, а у обрушеного 102…117 г, тобто зростає у 2,5…2,0 рази відповідно до вказаних вище діапазонів зміни вологості не обрушеного та обрушеного зерна. Пропорційно у стільки ж разів змінюється істинний об’єм 1000 зерен обох форм спельти, який складає у тих же діапазонах вологості відповідно 102…117 см3  та 41,5…57,5 см3. Порівняльні відмінності досліджених властивостей спельти обумовлюються наявністю квіткових плівок у не обрушеного зерна.


Кут природного укосу спельти, який характеризує її сипкість, для не обрушеного зерна в межах дослідженої вологості дорівнює 29…40°, а для обрушеної спельти знаходиться на рівні 28…39°, що пояснюється різним станом поверхні квіткових плівок та обрушеного зерна спельти. У досліджених межах вологості визначені також коефіцієнти зовнішнього тертя спокою не обрушеної та обрушеної спельти по поверхнях різних матеріалів (сталь, гума,  пластмаса), а також коефіцієнти зовнішнього тертя в русі.

Ключові слова:
плівчаста пшениця, спельта, вологість зерна, фізико-механічні властивості

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Станкевич, Г., Кац, А., & Васильєв, С. (2019). ХАРАКТЕРИСТИКА ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРНА СПЕЛЬТИ. Scientific Works, 83(2), 50-56. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i83.1539
Розділ
Статьи

Посилання

References
1. Pro zerno ta rynok zerna v Ukrayini: Zakon Ukrayiny vid 04.07.2002 r. № 37-IV. Data onovlennya: 19.07.2017. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/37-15 (data zvernennya 07.10.2018).
2. Doronin A.V. Suchasnyy stan zernovoho rynku v Ukrayini // Naukovi pratsi Instytutu bioenerhetychnykh kul’tur i tsukrovykh buryakiv: zbirnyk nauk. prats’/ In-t bioenerhet. kul’tur i tsukr. buryakiv, Nats. akad. ahrar. nauk Ukrayiny. Kyyiv: FOP Korzun D.Yu., 2014. Vyp. 21. S. 270-276. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/ znpicb_2014_21_52 (data zvernennya 08.11.2019).
3. Sil’s’ke hospodarstvo Ukrayiny: statystychnyy zbirnyk. Derzhstat Ukrayiny. Kyyiv, 2019.URL : http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/sg/ppsgk/ppsgk2018.xls (data zvernennya 08.11.2019).
4. Zbir urozhayu sil’s’kohospodars’kykh kul’tur, plodiv, yahid ta vynohradu v rehionakh Ukrayiny za 2014 rik. Statystychnyy byuleten’. – Kyyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny, 2015. – 102 s.
5. Posivni ploshchi kul’tur sil’s’kohospodars’kykh pid urozhay 2018 roku. URL : http://www.ukrstat.gov.ua/ operativ/operativ2018/sg/ppsgk/ppsgk2018.xls (data zvernennya 07.11.2019)
6. Posivna ploshcha sil’s’kohospodars’kykh kul’tur u 2019 rotsi stanovytyme 27,7 mln ha. URL : https://agropolit.com/news/11374-posivna-ploscha-silskogospodarskih-kultur-u-2019-rotsi-stanovitime-277-mln-ga (data zvernennya 07.11.2019)
7. Rynok zernovyh Ukrainy URL : http://shareuapotential.com/ru/BE/ukrainian-zerno-2017.html_ (data zvernennya 08.11.2019).
8. Yak zminylysya posivy na ukrayins’kykh polyakh za 10 rokiv? URL : https://agroportal.ua/publishing/infografika/kak-izmenilis-posevy-na-ukrainskikh-polyakh-za-10-let/
9. Kak izmenilosʹ ukrainskoe selʹskoe hozâjstvo za 20 let nezavisimosti: veb-sajt. URL : https://delo.ua/special/kak-izmenilos-ukrainskoe-selskoe-hozjajstvo-za-20-let-nezavisim-163644/ (data zvernennya 08.11.2019).
10. Urozhay-2019: rekord, yakomu zahrozhuye «syl’na» hryvnya. Ekonomika: veb-sayt. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2794826-urozaj2019-rekord-akomu-zagrozue-silna-grivna.html (data zvernennya 08.11.2019)
11. Poprozman N.V. Metodolohichni zasady formuvannya stratehiyi rozvytku ahropromyslovoho vyrobnytstva na osnovi systemnoho analizu / N.V. Poprozman // Ekonomika APK. – 2015. – № 4. – S. 35–41.
12. Stankevych H.M., Borta A.V., Penaky A.A. Porivnyal’ni kharakterystyky riznykh sposobiv vidmyvannya kleykovyny // Nauk. pr. / Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohiy. Odesa, 2018. T. 82, vyp. 2. S. 116 – 122.
13. Kačestvo pšenicy urožaâ-2018: perspektivy èksporta zerna i muki – SŽS Ukraina//APK Inform: veb-sajt. URL: https://www.apk-inform.com/ru/exclusive/topic/1103159 (data zvernennya 13.11.2019).
14. Avramenko S., Popov S., Yur'yeva V.Ya., Saraykin Ye. Yaku yakist’ zerna ochikuvaty ts’ohorich? Ahroekspert №6 (95) 2016. URL: https://agroexpert.ua/aku-akist-zerna-ocikuvati-cogoric/ (data zvernennya 13.11.2019).
15. Pšenica, âčmenʹ i raps: kačestvo v nature. UZA: veb-sajt. URL: http://uga.ua/meanings/pshenitsa-yachmen-i-raps-kachestvo-v-nature/ (data zvernennya 13.11.2019).
16. Nužno li povyšatʹ kačestvo ukrainskogo zerna? URL: https://propozitsiya.com/chy-potribno-pidvyshchuvaty-yakist-ukrayinskogo-zerna (data zvernennya 13.11.2019).
17. Yaku yakist’ zerna ochikuvaty ts’ohorich? URL : https://agroexpert.ua/aku-akist-zerna-ocikuvati-cogoric/ (data zvernennya 07.10.2018).
18. Pšenica, âčmenʹ i raps: kačestvo v nature. URL : http://uga.ua/meanings/pshenitsa-yachmen-i-raps-kachestvo-v-nature/ (data zvernennya 07.10.2018).
19. Poshkodzhene i nepovnotsinne zerno ta yoho vykorystannya. Propozytsiya. URL : https://propozitsiya.com/ua/poshkodzhene-i-nepovnocinne-zerno-ta-yogo-vikoristannya (data zvernennya 07.10.2018).
20. Stankevych G. Research of quantitative and qualitative characteristics of gluten of wheat grains damaged by the wheat bug / G. Stankevych, A. Borta, A. Penaki. // Grain Products and Mixed Fodder’s. 2019. Vol. 19, Issue 3. P. 4-9. DOI: https://doi.org/
21. Molots’kyy M.Ya., Vasyl’kivs’kyy S.P., Knyazyuk V.I., Vlasenko V.A. Prychyny pohirshennya sortiv// Selektsiya i nasinnytstvo sil’s’kohospodars’kykh roslyn: Pidruchnyk. K.: Vyshcha osvita, 2006. – S. 329.
22. AhroEkspedytsiya. Pshenytsya 2018. SuperAgronom.com. URL : https://superagronom.com/blog/329-agroekspeditsiya-pshenitsya-2018-den-1-mikolayivska-oblast-radsad-korona-nibulon (data zvernennya 07.10.2018)
23. Yakovenko A.I., Borta A.V. Zmishuval’na zdatnist’ partiy zerna riznykh klasiv. // Naukovi pratsi ONAKhT. Odesa, 2012. Vyp. 42. T. 1. S. 11-15.
24. Holomsha N. Ye., Dzyadykevych O. Ya. Konkurentni perevahy produktsiyi zernovoyi haluzi na svitovomu rynku. Ekonomika APK. 2017. № 11 (277). S. 61–66.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)