Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ТЕХНОЛОГІЯ НАТУРАЛЬНОГО КОСМЕТИЧНОГО ТОНІКА НА ОСНОВІ ВОДНОГО ЕКСТРАКТУ З М’ЯТКИ ЯДРА АБРИКОСОВИХ КІСТОЧОК

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Євгеній Олександрович Котляр, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0002-2173-8018
Наталія Андріївна Ткаченко, д-р.техн.наук, професор
http://orcid.org/0000-0002-2557-3927
Світлана Іванівна Вікуль, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0002-6753-5769
Ірина Володимирівна Левчук, д-р.техн.наук, ст. наук. співроб.
http://orcid.org/0000-0003-4690-0509

Анотація

В останні роки фармацевтична, косметична і харчова промисловості виявляють зростаючий інтерес до використання природних антиоксидантів, отриманих з плодово-ягідних рослин. Аналіз хімічного складу різних фруктів та ягід, які вирощують в Україні, та дані їх використання у різних галузях промисловості, дозволяють зробити висновок ‒ перспективною сировиною для досліджень є абрикосова кісточка, а саме ядро, яке знаходиться в ній. Екстракти м’ятки ядра абрикосових кісточок можуть використовуватись для отримання препаратів біологічно активних речовин.


У роботі запропонована технологічна схема отримання водного, спиртового та водно-спиртового екстрактів із м’ятки ядра абрикосових кісточок. Отримані за цією технологією екстракти на основі м’ятки ядра абрикосових кісточок мають високу біологічну активність, що обумовлено наявністю у їх складі водорозчинних біологічно-активних речовин, які володіють антиоксидантними властивостями.


Дослідження біологічної активності водного, спиртового та водно-спиртового екстрактів на основі м’ятки ядра абрикосових кісточок свідчать, що водний екстракт характеризується найвищим значенням даного показника, тому саме на його основі розроблена рецептура та удосконалена технологічна схема косметичного тоніка для шкіри обличчя.


Вироблений за розробленою технологією натуральний косметичний тонік відповідає вимогам ДСТУ 4093-2002. Він має стабільну структуру, приємний колір та аромат ефірної олії. Показник рН знаходиться у нормі (межі ‒ від 3,5 до 8,0).


Встановлено, що натуральний косметичний тонік для обличчя на основі водного екстракту з м’ятки абрикосового ядра біологічно активний, оскільки швидкість перенесення електрона в системі NAD·Н2 - K3Fe(CN)6 збільшується у його присутності. Дію розробленого натурального косметичного тоніка було перевірено за участі 20 респодентів-добровольців. Усі вони відмітили приємний аромат продукту, значне пом’якшення шкіри обличчя після нанесення засобу (а респонденти із сухою шкірою – ще й зволоження шкіри), відчуття очищення та тонізування шкіри. У жодної людини тонік не викликав алергічних реакцій.


Максимальний термін зберігання розробленого тоніка складає 30 діб за температури (20±1) ºС

Ключові слова:
косметичний тонік, м’ятка ядра абрикосових кісточок, водний екстракт, біологічна активність, природний антиоксидант, технологія, рецептура

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Котляр, Є., Ткаченко, Н., Вікуль, С., & Левчук, І. (2020). ТЕХНОЛОГІЯ НАТУРАЛЬНОГО КОСМЕТИЧНОГО ТОНІКА НА ОСНОВІ ВОДНОГО ЕКСТРАКТУ З М’ЯТКИ ЯДРА АБРИКОСОВИХ КІСТОЧОК. Scientific Works, 84(2), 30-37. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i84.1886
Розділ
Статьи

Посилання

1. Ferreira, S., Caliari, M., Soares Júnior, M., Del Pino Beleia, A. (2014). Infant dairy-cereal mixture for the preparation of a gluten free cream using enzymatically modified rice flour. LWT – Food Science And Technology. 59(2). 1033 – 1040. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.047
2. Coman, M., Verdenelli, M., Cecchini, C., Silvi, S., Vasile, A., Bahrim, G.E., Orpianesi, C., Cresci, A. (2013). Effect of buckwheat flour and oat bran on growth and cell viability of the probiotic strains Lactobacillus rhamnosus IMC 501®, Lactobacillus paracasei IMC 502® and their combination SYNBIO®, in synbiotic fermented milk. International Journal Of Food Microbiology. 167(2). 261 – 268. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.09.015
3. Sedarnawati, Y., Ayuni, M. (2014). Development of corn milk yoghurt using mixed culture of Lactobacillus delbruekii, Streptococcus salivarus, and Lactobacillus casei. HAYATI Journal of Biosciences. 21(1). 1 – 7. https://doi.org/10.4308/hjb.21.1.1
4. Zare, F., Champagne, C.P., Simpson, B.K., Orsat, V., Boye, J.I. (2012). Effect of the addition of pulse ingredients to milk on acid production by probiotic and yoghurt starter cultures. LWT - Food Science And Technology. 45(2). 155 – 160. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.08.012
5. Casarotti, S., Penna, A. (2015). Acidification profile, probiotic in vitro gastrointestinal tolerance and viability in fermented milk with fruit flours. International Dairy Journal. 41. 1 – 6. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.08.021
6. Dal Bello, B., Torri, L., Piochi, M., Zeppa, G. (2015). Healthy yogurt fortified with n-3 fatty acids from vegetable sources. Journal of Dairy Science. 98(12). 8375 – 8385. https://doi.org/10.3168/jds.2015-9688
7. Rudakova, T.V. (2015). Tekhnolohiya vyrobiv syrkovykh dlya dytyachoho kharchuvannya z vykorystannyam produktiv pererobky zerna. Zernovi produkty i kombikormy. 2(58). 9 – 14.
8. Anikina, E.N., Pas'ko, O.V., Konovalov, S.A. (2013). Proektirovanie retseptury i razrabotka tekhnologii bioprodukta s ovsyanym toloknom. Agrarnyy vestnik Urala. 5(111). 26 – 29.
9. Gavrilova, N.B. (2004). Biotehnologija kombinirovannyh molochnyh produktov. Monografija. Omsk: «Variant-Sibir'». 224. ISBN 5–7065–0243–9.
10. Anikina, E.N., Pas'ko, O.V., Konovalov, S.A. (2013). Proektirovanie receptury i razrabotka tehnologii bioprodukta s ovsjanym toloknom . Agrarnyj vestnik Urala.. № 5 (111). 26—29.
11. Kalinina, L.V., Ganina, V.I., Dunchenko N.I. (2008). Tehnologija cel'nomolochnyh produktov. SPb.: GI-ORD, 248.
12. Skorchenko, T.A., Polіshchuk, G.Є., Grek, O.V., Kochubei, O.V. (2005). Tekhnologіia nezbiranomolochnikh produktіv. Vіnnitcia: Nova Kniga. 264.
13. Tikhomirova, N.A. (2007). Tekhnologiia i organizatciia proizvodstva moloka i molochnykh produktov. M.: DeLi print. 560.
14. Gurova, N.V. i dr. (2001). Funktcionalnye svoistva gidrokolloidov // Uchebno-metodicheskoe posobie «Khimiia pishchevykh gidrokolloidov». 12–34.
15. Tkachenko, N.A., Nekrasov, P.O., Kopijko, A.V. (2016). Matematy`chne modelyuvannya komponentnogo skladu kombinovany`x jogurtovy`x napoyiv. Zernovi produkty` i kombikormy`, 1. 20 – 25.
16. Krus, G.N., Khramtcov, A.G., Volokitina, E.V., Karpychev, S.V. (2006). Tekhnologiia moloka i molochnykh produktov. Moskva: Kolos. 455.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)