Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННИХ РИБНИХ РЕСУРСІВ З РИБ ВНУТРІШНІХ ВОДОЙМ ПРИ РОЗРОБЦІ ТЕХНОЛОГІЇ ГЕЛЕПОДІБНИХ ЗАЛИВОК

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Надія Михайлівна Кушніренко, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0002-2514-1577
Анна Станиславовна Паламарчук, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0002-3194-0391
Сергій Дмитрович Патюков, канд.техн.наук, доцент
Олег Анатолійович Глушков, канд.техн.наук, доцент
https://orcid.org/0000-0002-1863-682X

Анотація

Проблема збереження здоров’я населення України в даний час тісно пов'язана з необхідністю виробництва та наукового обґрунтування розробки повноцінних харчових продуктів загального та спеціального призначення, тому особлива увага приділяється розробці і впровадженню технологій продуктів харчування, що відрізняються високою якістю, безпекою на основі комплексного використання рибної сировини.


Вітчизняні вчені сформулювали теоретичні основи ресурсозберігаючих технологій з урахуванням основних принципів функціонального харчування. Одним з актуальних напрямків у цій галузі є удосконалення та розробка технологій продуктів харчування масового споживання, особливе місце серед яких займають консерви.


У зв'язку з цим зберігається тенденція збільшення обсягу виробництва консервів в заливках, також є важливим розширення їх асортименту, підвищення харчової та біологічної цінності, створення технологій і рецептур багатокомпонентних продуктів. Комбінуючи білки гідробіонтів з легкозасвоюваними вуглеводами, вітамінами і мінеральними речовинами овочів можна отримати вироби збалансованого складу, що забезпечують вимоги функціонального харчування людей.


В останні роки увага приділяється збільшенню частки споживання колагенвмісних продуктів, що пов'язано із загостренням у людей ряду захворювань опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту, тощо.


Раціональне поєднання різних видів колагену яке міститься в сировині, залучення в виробництво ресурсів, які не використовуються, дозволяє підвищити харчову цінність продуктів, що представляє великий інтерес для наукових досліджень і практичної діяльності промислових підприємств.


Споживання в їжу нових видів продуктів, які містять високу кількість сполучнотканинних білків, може спонукати до вирішення проблеми забезпечення населення продуктами харчування, які мають в своєму складі харчові волокна і біологічно активні добавки хондропротекторного типу.

Ключові слова:
гелеподібні заливки, колагенвмісні відходи, рибна сировина, рибні бульйони

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Кушніренко, Н., Паламарчук, А., Патюков, С., & Глушков, О. (2020). ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННИХ РИБНИХ РЕСУРСІВ З РИБ ВНУТРІШНІХ ВОДОЙМ ПРИ РОЗРОБЦІ ТЕХНОЛОГІЇ ГЕЛЕПОДІБНИХ ЗАЛИВОК. Scientific Works, 84(2), 49-56. https://doi.org/10.15673/swonaft.v84i2.1889
Розділ
Статьи

Посилання

1. Antipova, L. V., & Tolpyigina, I. N. (2011). Rasshirenie assortimenta ryibnyih produktov. Ryibovodstvo i ryibnoe hozyaystvo, (2), 45 - 49.
2. Andrusenko, P. I. (1988). Maloothodnaya i bezothodnaya tehnologiya pri obrabotke ryibyi. M.: Agropromizdat.112 .
3. Batischev, V. V., & Antipova, L. V. (2002). Pererabotka i proizvodstvo ryibnoy produktsii: sovremennyie problemyi i perspektivyi ih resheniya. Izvestiya vyisshih uchebnyih zavedeniy. Pischevaya tehnologiya, (5-6). 9 - 11.
4. Bogdanov, V.D., & Safronova T.M. (1989). Tehnologiya sousov na osnove ryibnyih bulonov // Ryibnoe hozyaystvo.(6). 87.
5. Borisochkina L.I. (2000). Novyi vidyi otechestvennoy i zarubezhnoy produktsii iz ryibyi i bespozvon–ochnyih // Novosti otechestvennoy i zarubezhnoy ryiboobrabotki: Ser. obrabotka ryibyi i moreproduktov, IV (II).- S. 19 - 14.
6. Belinska, S., Orlova, N., & Krasnoschok, V. (2008). Modelyuvannya retseptur bagatokomponentnih ovochevih napivfabrikativ // Tovari i rinki, (1), 70 – 73. https://doi.org/10.1159/000115649
7. Kiladze, A. B. (2004). Ryibnyie othodyi – tsennoe syire. Ryibnoe hozyaystvo, (3), 32 – 37.
8. Sahnevich V.S, & Nozhenko A. I. (2002). Razrabotka tehnologii naturalnyih konservov iz prudovyih ryib // Mezhdunar. nauch.-prakt. konf. «Himiya zhivyih soedineniy» Sb. statey, 107 – 121.
9. Spirichev, V. B., & Shatnyuk, L. N. (2000). Obogaschenie pischevyih produktov mikronutrientami: sovremennyie mediko-biologicheskie aspektyi // Pischevaya promyishlennost, 7, 98 – 101.
10. Mogilnyiy, M. P. (2009). Rol funktsionalnyih svoystv belkov v spetsialnyih vidah pitaniya // Izvestiya vyisshih uchebnyih zavedeniy. Pischevaya tehnologiya, (1).
11. Chernega, N. V. (2006). Razrabotka tehnologii mnogokomponentnyih konservov v geleobraznyih zalivkah iz kollagensoderzhaschih ryibnyih resursov // (Doctoral dissertation, Severo-Kavkazskiy gosudarstvennyiy tehnicheskiy universitet).

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)