##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Стаття присвячена експериментальним дослідженням тепломасообмінних процесів при сушінні методом розпилювання складної за реологічними властивостями гетерогенної системи – суспензії з гриба шиїтаке. В дослідженнях використовувались водні суспензії із цілісного плодового тіла гриба шиїтаке та окремо його шапинок, підготовлені шляхом їх обробки методом дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ).
Дослідження процесу сушіння грибних суспензій проводились на розпилювальній сушарці РЦ-1,3 у три етапи. На І-му етапі апробація процесу сушіння грибних суспензій, виготовлених з цілісного гриба без біополімерної добавки, підтвердила необхідність її застосування, оскільки порошок характеризувався полідисперсним складом і високою вологістю. Це спричинило погіршення структурно-механічних характеристик порошку, утворення відкладень на стінках камери та низький вихід з сушарки. На ІІ-му етапі досліджень використання біополімерної добавки у складі суспензії з цілого гриба дозволило підвищити температурні режими сушіння і сприяло значному покращенню органолептичних і структурно-механічних характеристик порошків. Встановлено, що використання добавки в кількості ≥10% є недоцільним через посилення адгезійних та когезійних явищ в камері сушарки, агрегації частинок порошку, підвищення вологості і зменшення його виходу. На ІІІ-му етапі досліджень використання виключно шапинок гриба з додаванням біополімерної добавки дозволило забезпечити однорідність дисперсного складу крапель суспензії у факелі розпилу та рівномірність їх висушування, уникнути відкладень на стінках камери сушарки і підвищити вихід порошку до 92%. Отриманий грибний порошок характеризувався високою якістю, покращеними органолептичними характеристиками і збільшенням терміну зберігання до 1 року. А його переважною особливістю є збільшення у 6 разів вмісту біодоступного лікувального полісахаридного комплексу.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Посилання
2. Masters, K. (2002). SprayDryConsult International. Spray Drying in Practice: Charlottenlund, 464.
3. Dolinskiy, A., & Ivanitskiy H. (1984). Optimizatsiya protsessov raspylitel`noy sushki. Kiev: Naukova dumka, 240.
4. Dolinskiy, A., & Maletskaya, K. (2011). Raspylitel`naya sushka. V 2-kh tomakh. Kiev: Akademperiodika, T. 1: Teplofizicheskie osnovy. Metody intensifikatsii i enerhosberezheniya. 376.
5. Dolinskiy, A., & Maletskaya K. (2015). Raspylitel`naya sushka v 2-kh tomakh. Kiev: Akademperiodika, T. 2: Teplotekhnolohii i oborudovanie dlya polucheniya poroshkovykh materialov. 390.
6. Dolinsky, A., Maletskaya K., & Snezhkin Y. (2000). Fruit and vegetable powders production technology on the bases of spray and convective drying methods // Drying Technology. No. 3 Vol. 18.P.
747 – 758. https://doi.org/10.1080/07373930008917735
7. Kudra, T., & Arun S. M. (2009). Advanced Drying Technologies: CRC Press; 2nd edition. 438. https://doi.org/10.1201/9781420073898
8. Baker, C., & Mckenzie, K. (2002). Energy Consumption of Industrial Spray Dryers // Drying 2002 Proc.13th International Drying Symposium (IDC 2002) / Beijing, China, 27-30 August 2002. P. 645 – 652.
9. Baker, C. (2003). Energy Efficient Design and Operation of Dryers: The Roles of Practice // Theory and Legislation, PRES'03 / Hamilton, Canada, 26 – 29 Oct. 2003. P.775 – 779.
10. D`yakonova, A., & Bezusov, A. (2006). Strukturoobrazovateli v proizvodstve konservirovannykh produktov: monohrafiya. Odessa: Izd-vo «Optimum». 249.
11. Hinzburh, A. (1973). Osnovy teorii i tekhniki sushki pishchevykh produktov. Moskva: Pishchevaya promyshlennost`. 527.
12. Lykov, A. (1968). Teoriya sushki. Moskva: Enerhiya. 470.
13. Vasser, S. (Ed.).(2012). Biologicheskie svoystva lekarstvennyih makromitsetov v culture (Vols.2). Kiev: Sbornik nauchnyih trudov v dvuh tomah / i dr. ; pod red. Vassera S.P.459.
14. Vasser, S. (Ed.).(2012). Biologicheskie svoystva lekarstvennyih makromitsetov v culture (Vols.1). Kiev: Sbornik nauchnyih trudov v dvuh tomah / i dr. ; pod red. Vassera S.P.212.
15. Nakorchevskiy, A., & Basok B.. Hidrodinamika i teplomassoperenos v heterohennykh sistemakh i pul`siruyushchikh potokakh: monohrafiya. Kiev: Naukova dumka. 345 s.
16. Dolinskiy, A., & Basok, B. (2015). Nanomasshtabnye effekty pri diskretno-impul`snoy transformatsii enerhii // Tem. sb. statey / NAN Ukrainy. Kiev: Akademperiodika. 422 – 437.
17. Sharkova, N., (2018). Mikrostrukturniy analiz hribnoyi suspenziyi na stadiyi pidhotovki do rozpilyuval`noho sushinnya // Naukovi pratsi NUKhT / NUKhT. Kiyiv, vip. 6 T. 24. S. 240 – 247.
18. Pristriy dlya sushinnya odinichnikh krapel` v pototsi nahritoho teplonosiya: pat. 133084 Ukrayina: МPK (2019.01) F26B 3/04, F24H 3/04, G01L 23/24, F04D 25/08, G02B 21/00. № u 2018 09897; zayavl. 04.10.2018 ; opubl. 25.03.2019, Byul № 6.
19. Produkti pereroblyannya fruktiv ta ovochiv. Metodi viznachannya sukhikh rechovin abo volohi [Fruit and vegetable processing products. Methods for determination of dry matter or moisture] (2015). DSTU 804:2015. Odesa, 2016. 19 [in Ukrainian].
20. Produkti molochni sukhi. Metod viznachennya nasipnoyi shchil`nosti [Dry milk products. The method of scoring the nasty]. (2015). DSTU 7644:2014 2008 from 1st July 2015. Kyiv: Derzhstandart Ukrainy [in Ukrainian].
21. Adrianov, E. (1982). Metody opredeleniya strukturno-mekhanicheskikh kharakteristik porosh-koobraznykh materialov // Moskva: Khimiya. 256.
22. Kouzov, P., (1987). Osnovy analiza dispersnoho sostava promyshlennykh pyley i izmel`chennykh materialov //. Leninhrad: Khimiya. 264.