Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ВПЛИВ СТУКТУРУЮЧОЇ ДОБАВКИ НА ВИХІД ГРИБНОГО ПОРОШКУ ПРИ СУШІННІ МЕТОДОМ РОЗПИЛЮВАННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Тетяна Яківна Турчина, канд.техн.наук, наук. спів.
Едуард Костянтинович Жукотський, канд.техн.наук, ст. наук. співр.
Ганна Валеріївна Декуша, канд.техн.наук, ст. наук. співр.
Андрій Анатолійович Макаренко, канд.техн.наук, ст. наук. співр.

Анотація

Стаття присвячена експериментальним дослідженням тепломасообмінних процесів при сушінні методом розпилювання складної за реологічними властивостями гетерогенної системи – суспензії з гриба шиїтаке. В дослідженнях використовувались водні суспензії із цілісного плодового тіла гриба шиїтаке та окремо його шапинок, підготовлені шляхом їх обробки методом дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ).


Дослідження процесу сушіння грибних суспензій проводились на розпилювальній сушарці РЦ-1,3 у три етапи. На І-му етапі апробація процесу сушіння грибних суспензій, виготовлених з цілісного гриба без біополімерної добавки, підтвердила необхідність її застосування, оскільки порошок характеризувався полідисперсним складом і високою вологістю. Це спричинило погіршення структурно-механічних характеристик порошку, утворення відкладень на стінках камери та низький вихід з сушарки. На ІІ-му етапі досліджень використання біополімерної добавки у складі суспензії з цілого гриба дозволило підвищити температурні режими сушіння і сприяло значному покращенню органолептичних і структурно-механічних характеристик порошків. Встановлено, що використання добавки в кількості ≥10% є недоцільним через посилення адгезійних та когезійних явищ в камері сушарки, агрегації частинок порошку, підвищення вологості і зменшення його виходу. На ІІІ-му етапі досліджень використання виключно шапинок гриба з додаванням біополімерної добавки дозволило забезпечити однорідність дисперсного складу крапель суспензії у факелі розпилу та рівномірність їх висушування, уникнути відкладень на стінках камери сушарки і підвищити вихід порошку до 92%. Отриманий грибний порошок характеризувався високою якістю, покращеними органолептичними характеристиками і збільшенням терміну зберігання до 1 року. А його переважною особливістю є збільшення у 6 разів вмісту біодоступного лікувального полісахаридного комплексу.

Ключові слова:
розпилювальне сушіння, суспензія, гриб шиїтаке, біополімерна добавка, температура, порошок

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Турчина, Т., Жукотський, Е., Декуша, Г., & Макаренко, А. (2020). ВПЛИВ СТУКТУРУЮЧОЇ ДОБАВКИ НА ВИХІД ГРИБНОГО ПОРОШКУ ПРИ СУШІННІ МЕТОДОМ РОЗПИЛЮВАННЯ. Scientific Works, 84(2), 67-75. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i84.1891
Розділ
Статьи

Посилання

1. Dolinskiy, A., Maletskaya, K., & Shmorhun, V. (1987). Kinetika i tekhnolohiya sushki raspyleniem. Kiev: Naukova dumka. 224.
2. Masters, K. (2002). SprayDryConsult International. Spray Drying in Practice: Charlottenlund, 464.
3. Dolinskiy, A., & Ivanitskiy H. (1984). Optimizatsiya protsessov raspylitel`noy sushki. Kiev: Naukova dumka, 240.
4. Dolinskiy, A., & Maletskaya, K. (2011). Raspylitel`naya sushka. V 2-kh tomakh. Kiev: Akademperiodika, T. 1: Teplofizicheskie osnovy. Metody intensifikatsii i enerhosberezheniya. 376.
5. Dolinskiy, A., & Maletskaya K. (2015). Raspylitel`naya sushka v 2-kh tomakh. Kiev: Akademperiodika, T. 2: Teplotekhnolohii i oborudovanie dlya polucheniya poroshkovykh materialov. 390.
6. Dolinsky, A., Maletskaya K., & Snezhkin Y. (2000). Fruit and vegetable powders production technology on the bases of spray and convective drying methods // Drying Technology. No. 3 Vol. 18.P.
747 – 758. https://doi.org/10.1080/07373930008917735
7. Kudra, T., & Arun S. M. (2009). Advanced Drying Technologies: CRC Press; 2nd edition. 438. https://doi.org/10.1201/9781420073898
8. Baker, C., & Mckenzie, K. (2002). Energy Consumption of Industrial Spray Dryers // Drying 2002 Proc.13th International Drying Symposium (IDC 2002) / Beijing, China, 27-30 August 2002. P. 645 – 652.
9. Baker, C. (2003). Energy Efficient Design and Operation of Dryers: The Roles of Practice // Theory and Legislation, PRES'03 / Hamilton, Canada, 26 – 29 Oct. 2003. P.775 – 779.
10. D`yakonova, A., & Bezusov, A. (2006). Strukturoobrazovateli v proizvodstve konservirovannykh produktov: monohrafiya. Odessa: Izd-vo «Optimum». 249.
11. Hinzburh, A. (1973). Osnovy teorii i tekhniki sushki pishchevykh produktov. Moskva: Pishchevaya promyshlennost`. 527.
12. Lykov, A. (1968). Teoriya sushki. Moskva: Enerhiya. 470.
13. Vasser, S. (Ed.).(2012). Biologicheskie svoystva lekarstvennyih makromitsetov v culture (Vols.2). Kiev: Sbornik nauchnyih trudov v dvuh tomah / i dr. ; pod red. Vassera S.P.459.
14. Vasser, S. (Ed.).(2012). Biologicheskie svoystva lekarstvennyih makromitsetov v culture (Vols.1). Kiev: Sbornik nauchnyih trudov v dvuh tomah / i dr. ; pod red. Vassera S.P.212.
15. Nakorchevskiy, A., & Basok B.. Hidrodinamika i teplomassoperenos v heterohennykh sistemakh i pul`siruyushchikh potokakh: monohrafiya. Kiev: Naukova dumka. 345 s.
16. Dolinskiy, A., & Basok, B. (2015). Nanomasshtabnye effekty pri diskretno-impul`snoy transformatsii enerhii // Tem. sb. statey / NAN Ukrainy. Kiev: Akademperiodika. 422 – 437.
17. Sharkova, N., (2018). Mikrostrukturniy analiz hribnoyi suspenziyi na stadiyi pidhotovki do rozpilyuval`noho sushinnya // Naukovi pratsi NUKhT / NUKhT. Kiyiv, vip. 6 T. 24. S. 240 – 247.
18. Pristriy dlya sushinnya odinichnikh krapel` v pototsi nahritoho teplonosiya: pat. 133084 Ukrayina: МPK (2019.01) F26B 3/04, F24H 3/04, G01L 23/24, F04D 25/08, G02B 21/00. № u 2018 09897; zayavl. 04.10.2018 ; opubl. 25.03.2019, Byul № 6.
19. Produkti pereroblyannya fruktiv ta ovochiv. Metodi viznachannya sukhikh rechovin abo volohi [Fruit and vegetable processing products. Methods for determination of dry matter or moisture] (2015). DSTU 804:2015. Odesa, 2016. 19 [in Ukrainian].
20. Produkti molochni sukhi. Metod viznachennya nasipnoyi shchil`nosti [Dry milk products. The method of scoring the nasty]. (2015). DSTU 7644:2014 2008 from 1st July 2015. Kyiv: Derzhstandart Ukrainy [in Ukrainian].
21. Adrianov, E. (1982). Metody opredeleniya strukturno-mekhanicheskikh kharakteristik porosh-koobraznykh materialov // Moskva: Khimiya. 256.
22. Kouzov, P., (1987). Osnovy analiza dispersnoho sostava promyshlennykh pyley i izmel`chennykh materialov //. Leninhrad: Khimiya. 264.