Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

РІВНОВАГА, МЕХАНІЗМ І КІНЕТИКА ПРОЦЕСІВ ЕКСТРАГУВАННЯ ТА СУШІННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Євген Михайлович Семенишин
Надія Ярославівна Цюра
Т. І. Римар
А. С. Крвавич

Анотація

У  статті проведено порівняльний аналіз масообмінних процесів, таких як екстрагування та сушіння. Доведено важливість встановлення закономірностей протікання масообмінних процесів, адже маючи чіткі уявлення про механізм, рівновагу та кінетику можна керувати та оптимізувати дані процеси.

Встановлено, що процес екстрагування може здійснюватися за такими механізмами: внутрішньодифузійним, механізмом міжфазової взаємодії, за змішаним дифузійним механізмом та змішаним дифузійно-хімічним механізмом. Встановлення механізму екстрагування пропонується здійснювати на базі рівняння кінетики процесу, беручи до уваги критерій Біо та критерій хімічної взаємодії. Експериментальна перевірка цього рівняння здійснювалась на різних об’єктах (ріпак, амарант тощо) в апараті з мішалкою та в апараті Сокслета і показала задовільні результати.

Доведено, що процес екстрагування інтенсифікується у разі його протікання в зовнішньо-дифузійній області, де швидкість процесу визначається гідродинамічними параметрами. Представлені результати досліджень процесу екстрагування олії із різних матеріалів в умовах, що дають змогу інтенсифікувати даний процес, а саме: подрібнення зерна, підвищення температури та здійснення попереднього прожарювання. Запропонована методика графічного визначення коефіцієнтів дифузії та розраховані відповідні коефіцієнти.

Спостерігаються певні аналогії між процесами екстрагування та сушіння. В статті вказано, що механізм процесу сушіння значною мірою визначається зв’язком вологи з матеріалом. Наведені також принципи встановлення рівноважних залежностей у випадку сушіння.
Ключові слова:
екстракція, сушіння, рівновага, механізм, дифузія, кінетика

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Семенишин, Є., Цюра, Н., Римар, Т., & Крвавич, А. (2017). РІВНОВАГА, МЕХАНІЗМ І КІНЕТИКА ПРОЦЕСІВ ЕКСТРАГУВАННЯ ТА СУШІННЯ. Scientific Works, 80(1). https://doi.org/10.15673/swonaft.v80i1.198
Розділ
Статьи

Посилання

1. Akselrud, G.A., Semenishin, Ye.M. (1976), “About determination of mechanism of extraction of solid phase from porous structures”, ZhPKh, Moscow, №10

2. Semenyshyn, Ye.M., Stadnyk, R.V., Trotskyi, V.I., (2010), “Experimental determination of inner diffusion coeffi-cients for conditions of extraction liquid and solid target components”, Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohii, Is. 37, Vol. 1., pp. 61 – 65.

3. Spravochnik khimika, Vol.3., Khimiya, Moscow, Russia

4. Amelin, A.G. (1983), Tekhnologiya sernoy kisloti [Technology of sulphuric acid], 2-nd ed., Khimiya, Moscow, Russia.

5. Stadnyk, R.V., Semenyshyn, Ye.M., Fedorchuk-Moroz, V.I., Trotskyi, V.I., Yatchyshyn, Yu.I. (2009), “Kinetics of extraction of oil from amaranth caudate (Amaranthus caudatus) and amaranth hybrid (Amaranthus hybridus) seeds”, Visnyk Nats. un-tu "Lviv. politekhnika", № 644, pp. 162–167.