Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

БЕЗПЕКА І МІКРОБІОЛОГІЧНА ЧИСТОТА СУХОГО КОБИЛЯЧОГО ТА ОВЕЧОГО МОЛОКА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Крістіна Олександрівна Белінська, канд.техн.наук, ст. наук. співр.
https://orcid.org/0000-0001-8765-5998

Анотація

Сьогодні гостро стоїть питання забруднення ґрунтів та водних ресурсів планети. У зв’язку з цим продукти тваринництва, які споживає людина, також містять шкідливі забруднюючі речовини. Актуальним є вивчення показників безпеки молока. Враховуючи актуальність проблеми щодо безпеки молока при оцінці мікробіологічного ризику стосовно небезпечних мікроорганізмів, які викликають харчові захворювання у дітей, доцільним є акцентувати увагу на цій проблемі, зокрема на необхідності проведення досліджень по даному напрямку. Для виготовлення молочно-борошняних каш використовують переважно коров’яче молоко. У зв’язку з частою непереносимістю дитячим організмом білків коров’ячого молока доцільно розробляти аналогічні продукти на основі кобилячого та овечого молока. Сушіння кобилячого та овечого молока проводили на розпилювальній сушарці «Ниро-Атомайзер». Сушіння кобилячого молока проводили за температури 140-150 0С, овечого – 170-180 0С. Молоко було зібрано з фермерських господарств різних регіонів країни. Для розробки молочно-борошняних каш використовували екструдоване борошно вітчизняного виробництва. Молочно-борошняні каші зберігалися в картонних пачках з внутрішнім пакетом із комбінованого полімерного матеріалу. Повітря із пакету видаляли і замінювали азотом, пакет герметично закривали шляхом спайки верхнього клапана. Дослідження проводили за стандартними методиками. З’ясовано, що сухе молоко за показниками безпеки та мікробіологічними показниками відповідає вимогам. В розроблених молочно-борошняних кашах на основі сухого кобилячого та овечого молока шкідливі речовини та мікроорганізми також не перевищують гранично допустимі межі. З’ясовано, що молочно-борошняні каші не мають ознак мікробіологічного псування впродовж 12 місяців зберігання. Отже, сухе кобиляче та овече молоко є перспективною сировиною для виробництва продуктів для дитячого харчування.

Ключові слова:
показники безпеки, мікробіологічні показники, сухе молоко, дитяче харчування, кобиляче, овече.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Белінська, К. (2022). БЕЗПЕКА І МІКРОБІОЛОГІЧНА ЧИСТОТА СУХОГО КОБИЛЯЧОГО ТА ОВЕЧОГО МОЛОКА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ. Scientific Works, 2(85), 84-90. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i85.2222
Розділ
Статьи

Посилання

Togachins'ka O. V., Nichik O. V., Vdovichenko A. V., Ternovij Ju. V. (2016) Ekologіchna ekspertiza tehnologіj viroshhuvannja ovochevih kul'tur za pokaznikami rodjuchostі ta fіtosanіtarnim stanom. Vіsnik ZhNAEU. Vol. 2, no 56. pp. 62-71.
2. Silva V., Mol H., Zomer P., Tienstra M., Ritsema C., Geissen V. (2019) Pesticide residues in European agricultural soils – A hidden reality unfolded. Science of The Total Environment. Vol. 653. pp. 1532-1545. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.10.441
3. Ahern G., Hennessy A., Ryan C., Ross R., Stanton С. (2019) Advances in Infant Formula Science. Annual Review of Food Science and Technology. Vol. 10. pp. 75-102. DOI: 10.1146/annurev-food-081318-104308
4. Bajєr O.V., Novozhic'ka Ju.M., Shevchenko L.V., Mihal's'ka V.M. (2017) Viznachennja vmіstu antibіotikіv ta sul'fanіlamіdnih preparatіv u molocі skrinіngovim metodom. Ukrainian Journal of Ecology. Vol. 7. pp. 576-582. DOI: 10.15421/2017_163
5. Ostroukhova V., Ananeva T, Smolina J. (2019) Quality and safety of cow milk under conditions of ecological risk. Conference on Innovations in Agricultural and Rural development. pp. 1-6. doi:10.1088/1755-1315/341/1/012206
6. Wang M., Zhang H. (2018) Accumulation of Heavy Metals in Roadside Soil in Urban Area and the Related Impacting Factors. Int. J. Environ. Res. Public Health. Vol. 15. 1064. https://doi.org/10.3390/ijerph15061064
7. Petukhov A., Kremleva T., Petukhova G., Khritokhin N. (2020) Translocation of Heavy Metals in Herbs under Urban Anthropogenic Pollution Conditions. Environmental Processes. Vol.7, no. 4, P. 1173-1196. https://doi.org/10.1007/s40710-020-00470-3
8. Modenese A., Korpinen L., Gobba F. (2018) Solar Radiation Exposure and Outdoor Work. An Underestimated Occupational Risk. Int. J. Environ. Res. Public Health. Vol. 15, 2063. https://doi.org/10.3390/ijerph15102063
9. Silva P., Oliveira V., Perin L. (2019) Cow’s Milk Protein Allergy and Lactose Intolerance. Raw Milk, pp. 295-309. DOI: 10.1016/B978-0-12-810530-6.00014-6
10. Zeng Y, Zhang J. (2016) Assessment of Cow’s milk-related symptom scores in early identification of cow’s milk protein allergy in Chinese infants. BMC Pediatrics. Vol. 19. pp. 1-8. https://doi.org/10.1186/s12887-019-1563-y
11. Dhesi A., Ashton G., Raptaki M., Makwana N. (2020) Cow's milk protein allergy. Paediatrics and Child Health. Vol. 30, no.7. pp. 255-260. https://doi.org/10.1016/j.paed.2020.04.003
12. Simonenko S.V., Manujlov B.M., Sidorova E.V. (2019) Optimal'nyj metod sushki kombinirovannogo moloka. Mezhdunarodnyj nauchno-issledovatel'skij zhurnal. Vol. 9-1, no. 87. P. 116-121.
DOI: https://doi.org/10.23670/IRJ.2019.87.9.020
13. Usupkozhoeva A.A., Jelemanova R.Sh. (2017) Vlijanie temperaturnogo rezhima sushki na kachestvennye pokazateli suhogo kobyl'ego moloka. Tehnologii pishhevoj i pererabatyvajushhej promyshlennosti APK – produkty zdorovogo pitanija. Vol. 6, no. 20, P. 39-45.
14. Bogatko N.M., Ljasota V.P., Bukalova N.V., Artemenko L.P., Bogatko L.M., Salata V.Z., Dashkovs'kij O.O. (2018) Sanіtarno-gіgієnіchna ocіnka moloka korov’jachogo rіznih virobnikіv vіdpovіdno do mіzhnarodnih vimog. Naukovij vіsnik L'vіvs'kogo nacіonal'nogo unіversitetu veterinarnoї medicini ta bіotehnologіj іmenі S.Z. Ґzhic'kogo, Vol. 83. P. 88-92.
doi: 10.15421/nvlvet8317
15. Klimesova M., Tomaska M., Hofericova M., Hanus O., Vorlova L. and other. (2016) Seasonal dynamics and possible development of total count of microorganisms in sheep’s milk. Acta Veterinaria Brno. 85. Pp. 157-164. DOI: 10.2754/avb201685020157
16. «Mediko-bіologіchnі vimogi і sanіtarnі normi jakostі prodovol'choї sirovini і produktіv harchuvannja» vimogi № 5061-89 vіd 01.08.1989r. [Elektronnij resurs]. Verhovna Rada Ukraїni. Ofіcіjnij veb-portal. Rezhim dostupu : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v5061400-89
17. Bannikova L. A., Koroleva N.S., Semenihina V.F. (1987) Mikrobiologicheskie osnovy molochnogo proizvodstva : spravochnik. Мoscow, Agropromizdat, 399 p.