Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВИРОБНИЦТВА СПИРТУ ЕТИЛОВОГО РІЗНОГО ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ірина Михайлівна Бабич, канд.техн.наук, доцент
Петро Миколайович Бойко, канд.техн.наук, доцент
Микола Васильович Бондар, канд.техн.наук, доцент

Анотація

В статті проаналізовано причини, що призвели до майже катастрофічної ситуації, що склалася в спиртовій галузі країни. Наявна структура споживання етилового спирту на внутрішньому ринку, коли левова частка спирту використовується для виробництва алкогольних напоїв, разом з фактичною монополізацією цінової політики призвели до того, що спиртові заводи можуть виробляти значно більші обсяги спирту, ніж потребує ринок, а експорт унеможливлює висока вартість спирту. При розгляді ефективності впровадження нових технологічних та технічних рішень практично ніколи не зверталася увага на їх вплив на вартість готової продукції. Так, вітчизняні спиртові заводи здатні виробляти ректифікований спирт високої якості, але потреба в ньому як всередині країни, так і в світі обмежена. Основні обсяги реалізації спирту на світових ринках формуються за рахунок біоетанолу та технічного спирту (спирту для технічних потреб).  При цьому ціни на них формуються з урахуванням конкуренції з продукцією аналогічного призначення, що пропонується виробниками інших галузей економіки. Виробники всіх видів етилового спирту практично не впливають на вартість сировини та енергоносіїв, отже вартість технічної переробки сировини в готову продукцію визначає її ціну на ринку та конкурентоспроможність. Тому розвиток спиртової галузі можливий лише при зміні основних напрямків його використання з виробництва напоїв на технічні та транспортні потреби і врахуванні економічних результатів впровадження технологічних та технічних рішень.

Ключові слова:
спирт етиловий, ректифікований спирт, технічний спирт, біоетанол (паливний етанол), напрямки використання спирту етилового, вартість готової продукції, економічний ефект впровадження технологічних та технічних рішень

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Бабич, І., Бойко, П., & Бондар, М. (2022). ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВИРОБНИЦТВА СПИРТУ ЕТИЛОВОГО РІЗНОГО ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Scientific Works, 2(85), 77-83. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i85.2244
Розділ
Статьи

Посилання

1. Abbott D.W., Boraston A.B. Structural biology of pectin degradation by Enter-obacteriaceae. Microbiology and Molecular Biology Reviews. 2008, 72(2), 301–316.
2. Aubourg S.P., Gallardo J.M. Effect of brine freezing on the rancidity develop-ment during the frozen storage of small pelagic fish species. Eur Food Res Technol 2005, 220:107–112
3. Aubourg, S.P., Gallardo, J.M. Effect of brine freezing on the rancidity devel-opment during the frozen storage of small pelagic fish species. European Food Research and Technology, 2004, 220(2), 107–112. doi:10.1007/s00217-004-1024-0
4. Balev D., Ivanov G., Dragoev S., Nikolov H. Effect of vacuum-packaging on the changes of Russian sturgeon muscle lipids during frozen storage. European Journal of Lipid Science and Technology, 2011, 113(11), 1385–1394. doi:10.1002/ejlt.201000494
5. Baron C.P., Kjærsgård I.V.H., Jessen F., Jacobsen C. Protein and lipid oxida-tion during frozen storage of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). J Agric Food Chem. 2007, 55:8118–8125.
6. Belton B., Little D.C., Zhang W., Edwards P., Skladany M., Thilsted S. H. Farming fish in the sea will not nourish the world. Nature Communications, 2020, 11(1). doi:10.1038/s41467-020-19679-9
7. Cai L., Cao A., Bai F., Li J. Efect of ε-polylysine in combination with alginate coating treatment on physicochemical and microbial characteristics of Japanese sea bass (Lateolabrax japonicas) during refrigerated storage. LWT Food Sci. Technol. 2015, 62, 1053–1059
8. Carneiro-da-Cunha, M.G., Cerqueira, M.A., Souza B.W.S., Carvalho S., Quin-tas M.A.C., Teixeira J.A., Vicente A.A. Physical and thermal properties of a chitosan/alginate nanolayered PET film. Carbohydrate Polymers. 2010, 82 (1), 153– 159.
9. Cazón P., Velazquez G., Ramírez J.A., Vázquez M. Polysaccharide-based films and coatings for food packaging: a review, Food Hydrocoll. 2017, 68, 136–148.
10. Chapman D.C., Davis J.J.; Jenkins J.A., Kocovsky P.M., Miner J.G., Farver J.J., P. Ryan. "First evidence of grass carp recruitment in the Great Lakes Ba-sin". Journal of Great Lakes Research. 2013, 39 (4): 547–554. doi:10.1016/j.jglr.2013.09.019. ISSN 0380-1330
11. Chi K., Catchmark J.M. Improved eco-friendly barrier materials based on crys-talline nanocellulose/chitosan/carboxymethyl cellulose polyelectrolyte com-plexes, Food Hydrocoll. 2018, 80, 195–205, https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.02.003