Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

МЕХАНІЗМИ ДИСПЕРГУВАННЯ ЖИРОВИХ КУЛЬОК В СТРУМИННОМУ ГОМОГЕНІЗАТОРІ МОЛОКА

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Кирило Олегович Самойчук
Олександр Олександрович Ковальов

Анотація

В роботі набула подальшого розвитку теорія диспергування жирової фази молока в струминному гомогенізаторі з роздільною подачею вершків. Актуальність досліджень обумовлена необхідністю підвищення ефективності процесу сучасних пристроїв для гомогенізації з метою зниження енерговитрат, для чого необхідно розробити єдину теорію гомогенізації молока у струминних апаратах. Метою статті є аналіз механізмів подрібнення в струминному гомогенізаторі молока з роздільним подаванням жирової фази з визначенням істотності впливу на ступінь диспергування жирових кульок. Проведені аналітичні дослідження базуються на відомих рівняннях руху твердих тіл, гідродинаміки та коливальних процесів. Розглянуто вплив на диспергування різниці швидкостей фаз, осциляції, подрібнення без зіткнення потоку та струменю і механізму Колмогорова – Обухова. На процес подрібнення також впливатимуть, пульсації вихорів дрібного масштабу спричинюють на кульки в зоні між стінкою у місці найбільшого звуження центрального каналу камери гомогенізаторі та віссю потоку. З'ясовано, що в умовах лабораторної установки руйнування за механізмом Колмогорова-Обухова не матиме суттєвого впливу на процес диспергування, оскільки при ньому зменшення розмірів жирових кульок відбувається в пристінних шарах, що займають невелику частку площі камери гомогенізатору. При аналізі дії сил осциляції з'ясовано, що в струминному гомогенізаторі молока крапля під дією змінних напорів дисперсійного середовища не зазнає явища резонансу. Проведені теоретичні дослідження за механізмом подрібнення без зіткнення краплі з потоком, показали, що в залежності від числа Вебера в струминному гомогенізаторі молока з роздільним подаванням жирової фази буде відбуватись квазістатичне руйнування крапель жирової фази. Отримані дані необхідні для розвитку теоретичних основ диспергування в струминному гомогенізаторі та є базисом для створення вичерпної математичної моделі процесу. 
Ключові слова:
жирова кулька, сили, дисперсна фаза, механізм, руйнування, струменева гомогенізація, теорія

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Самойчук, К., & Ковальов, О. (2017). МЕХАНІЗМИ ДИСПЕРГУВАННЯ ЖИРОВИХ КУЛЬОК В СТРУМИННОМУ ГОМОГЕНІЗАТОРІ МОЛОКА. Scientific Works, 80(1). https://doi.org/10.15673/swonaft.v80i1.232
Розділ
Статьи

Посилання

1. Samoichuk, K. and Kovalyov, A. (2011), The designing of laboratory device of jet-mixing homogenizer with the separated giving of creams [Razrabotka laboratornogo obraztsa struynogo gomogenizatora s razdelnoy podachey slivok ], Scientific study of TSATU, pp. 77-84.

2. Samoichuk, K. and Kovalyov, A. (2013), ″The analysis of power of destruction of fat globules in jet-mixing ho-mogenizer with the separated giving ofcreams″ [Analiz sil izmelcheniya zhirovyih sharikov v struynom gomogenizatore], Scientific study of SF NUBaN of Ukraine, No. 153, pp. 26-34.

3. Dobroselsky, K. and Prosyanik, A. (2004), ″The symmetry of the Reynolds equations and semi-empirical theory of turbulent submerged jet″ [Simmetriyauravneniy Reynoldsa I poluempiricheskie teorii turbulentnoy zatoplennoy strui], No. 1, pp. 37-43.

4. Abramovich, G. (2011), ″The theory of turbulent streams″ [Teoriya turbulentnyih struy], Ekolit, Moscow, 728p.

5. Matvienko, O. and Evtushkin, E. (2004), ″Mathematical modeling of the turbulent transport of dispersed phase in a turbulent flow″ [Matematicheskoemodelirovanie turbulentnogo perenosa dispersnoy fazyi v turbulentnom potoke], Bulletin TDPU, No. 6, pp.50-53.

6. Samoichuk, K. and Kovalyov, A. (2013), ″Analytical parameters of the fluid process of homogenization of milk with separate feed of cream″ [Analiticheskie parametryi protsessa struynoy gomogenizatsii moloka s razdelnoy podachey slivok], Scientific study of ONAFT,Vol 43, No 2, pp.77-81.

7. Sokolov, V., Yablokov, M. (1988), ″The apparatus of microbiological industry ″ [Apparatura mikrobiologicheskoy promyishlennosti], Mechanical engineering, Leningrad, 278p.

8. V'ell, B., Gelfand, B., Gekalp, I., Shavo, K. (2001), ″Criteria unstressed crushing drops zolotonoshskyi gas-dynamic pulses at high pressure″ [Kriteriibezudarnogo drobleniya kapel solitonoobraznyimi gazodinamicheskimi impulsami pri vyisokom davlenii ], Scientific study of RAN MLG, No. 4, pp.106-112.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)