Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

БАЛАНСОВІ, ЕНЕРГЕТИЧНІ, КІНЕТИЧНІ ТА ФАЗОВІ МОДЕЛІ ПРОЦЕСІВ КРІОКОНЦЕНТРУВАННЯ ГРАНАТОВОГО СОКУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олег Григорович Бурдо
Всеволод Петрович Мординський
Ростами Пур Давар

Анотація

Робота присвячена вивченню пристроїв блочного заморожування концентрату гранатового соку. Обговорюється перспектива концентрованих соків, місце гранатового соку на ринку. Проаналізовано традиційні принципи концентрації соків у випарниках. Показані недоліки процесів випаровування та привабливості методів низької температури зневоднення розчинів (кріоконцентрації). Визначено енергетичні та конструктивні переваги блочного морозильного обладнання. Дана методика для розрахунку балансових моделей процесів кристалізації та розділення лідового блоку. Наведено метод експериментального вивчення умов фазової рівноваги при кристалізації гранатового соку. Експериментальний стенд був розроблений на основі криостату та визначали температуру кристалізації в залежності від концентрації. У результаті отримано криоскопічну лінію для гранатового соку в діапазоні концентрацій сухої речовини 3 - 50%. Методи енергетичного менеджменту проаналізували економічну ефективність технологій випаровування та інноваційні технології блочного заморожування. Показано, що енергія інноваційної технології є кращою. Визначено вплив температури кристалізатора, початкової концентрації гранатового соку, обсягу розчину в концентраторі на інтенсивність кристалізації льодового блоку.
Проаналізовано залежності параметрів льодового блоку від структурних факторів кристалізатора та концентратора. Вивчено специфіку процесу поділу, отримано вплив початкової концентрації та температурних режимів на параметри процесу розділення (об'єм стоків і їх концентрація). Експериментальний зразок блочного морозильного апарату був протестований в концентраті гранатового соку. Отримано високоякісні концентрати гранатового соку з 48 obrix. Результати роботи дають можливість проектувати промислові установки з необхідною продуктивністю. Проаналізована економічна привабливість технології концентрації гранатового соку в блочних морозильних апаратах, яка визначається
технологічними, енергетичними та логістичними аспектами.
Ключові слова:
кріоконцентрування, балансові моделі, блокове виморожування, кріоскопічна лінія, кінетика кристалізації та сепарування, гранатовий сік

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Бурдо, О., Мординський, В., & Давар, Р. (2017). БАЛАНСОВІ, ЕНЕРГЕТИЧНІ, КІНЕТИЧНІ ТА ФАЗОВІ МОДЕЛІ ПРОЦЕСІВ КРІОКОНЦЕНТРУВАННЯ ГРАНАТОВОГО СОКУ. Scientific Works, 81(1). https://doi.org/10.15673/swonaft.v81i1.683
Розділ
Статьи

Посилання

1. F. Khajehei, M. Niakousari, M. H. Eskandari, M. Sarshar. (2015). Production of Pomegranate juice concentrate by complete block cryoconcentration process. Journal of Food Process Engineering, 38, 1, 488-498.

2. A. Aloqbi, U. Omar, M. Yousr, M. Grace, M. A. Lila, N. Howell. (2016). Antioxidant activity of pomegranate juice and punicalagin // Scientific Research Publishing. Natural Science, , 8, 235-246.

3. S. Chantasiriwan. (2016).Simulation of quadruple-effect evaporator with vapor bleeding used for juice heating. International Journal of Food Engineering, 2(1), 36-41.

4. Manal A. Sorour. (2015). Optimization of multiple effect evaporators designed for fruit juice concentrate. American Journal of Energy Engineering, 6-11.

5. Burdo O.G. (2009). Holodilnyie tehnologii v sisteme APK. Odessa, Poligraf, 288.

6. Burdo O.G., Milinchuk S.I., Mordyinskiy V.P., Harenko D.A. (2011). Tehnika blochnogo vyimorazhivaniya. Odessa, Poligraf, 294.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)