Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ САНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ НОВИХ СОРТІВ ЛЬОНУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ю. В. Грищук
Л. К. Овсянникова
Г. Й. Євдокимова

Анотація

Вивчення видового та кількісного складу мікрофлори, особливо нових сортів, має велике значення для розробки й застосування на практиці прийомів зберігання насіння з метою подальшого його використання в харчовій і комбікормовій промисловості.

В роботі досліджено мікрофлору та хімічний склад нових  сортів льону олійного(«Лірина», «Орфей», «Сонячний») та льону—довгунця («Гладіатор», «Чарівний»), вирощених в різних областях України врожаю 2016 року. Виявлено перевищення кількості плісеневих колоній у трьох зразках — сортах льону «Орфей», «Лірина» та «Гладіатор». Плісеневі гриби суттєво впливають на якість зерна при зберіганні, змінюючи вуглеводний та ліпідний комплекси насіння, що знижує якість зерна та впливає на його життєздатність. Встановлено, що у зразку льону «Орфей», який має найбільшу мікробіологічну забрудненість колоніями бактерій та плісеневих грибів, схожість та енергія проростання найгірші. За отриманими даними мікробіологічних досліджень встановлено, що в свіжозібраному насінні мікробіологічна забрудненість негативно впливає на ефективність процесу пророщування зерна.

Визначені кислотне та перекисні числа, вказують на протікання процесів окислення жиру в сорті льону олійного «Орфей». Встановлено, що зі збільшенням загальної кількості бактерій на насінні, знижується енергія проростання та схожість.

Вивчення якісного та кількісного складу мікрофлори має велике значення для розробки і застосування на практиці різних прийомів обробки з метою покращення стійкості та подовження терміну зберігання насіння льону для подальшого його використання в харчовій, фармацевтичній, мікробіологічній і комбікормовій промисловостях.

Ключові слова:
насіння, льон олійний, льон—довгунець, хімічний склад, мікрофлора

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Грищук, Ю. В., Овсянникова, Л. К., & Євдокимова, Г. Й. (2018). ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ САНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ НОВИХ СОРТІВ ЛЬОНУ. Scientific Works, 81(2). https://doi.org/10.15673/swonaft.v81i2.899
Розділ
Статьи

Посилання

1. Козьмина Н. П., Гунькин В. А., Суслянок Г. М. Теоретические основы прогрессивных технологий (Биотех-нология). Зерноведение (с основами биохимии растений). М.: Колос, 2006. 464 с.

2. Полякова І., Поляков О. Ресурси льону олійного в Україні // Пропозиція. 2011. № 4. URL : http://propozitsiya.com/ua/resursi-lonu-oliynogo-v-ukrayini (дата звернення: 13.09.2017).

3. Химический состав пищевых продуктов: книга 1: Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов: 2-е изд., перераб. и доп. / Под ред. И. М. Скурихина, Волгарева И.М. М.: ВО «Агропромиздат», 1987. 224 с.

4. Агробізнес. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7893-pryvablyvist-oliinoho-lonu.html (дата звернення: 13.09.2017).

5. Пилипюк В. Л. Технология хранения зерна и семян. М.: Вузовский ученик, 2010. 437 с.

6. Смирнова Т. А., Кострова Т. А. Микробиология зерна и продуктов его переработки. М.: Агропромиздат, 1989. 159 с.

7. Технічна мікробіологія [Текст] / Капрельянц, Л. В. та ін. Одеса: Друк, 2006. 308 с.

8. Жизнеспособность семян. / Пер. с англ. Емельяновой Н. А; под ред. и предисл. Фирсовой М. К.. М.: Колос, 1978. 415 с.