Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

НОВІТНІ ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ НАТУРАЛЬНОЇ КОСМЕТИКИ НА ОСНОВІ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Н. А. Ткаченко
О. П. Чагаровський
Є. О. Ізбаш
Л. О. Ланженко
Є. О. Котляр

Анотація

У роботі наведено вимоги до натуральної і органічної косметики; обґрунтовано необхідність розробки новітніх інгредієнтів для виробництва натуральних і органічних косметичних засобів на основі молочної сироватки.

Наведено розроблену авторами схему комплексного перероблення молочної сироватки із застосуванням мембранних методів оброблення з метою отримання новітніх сировинних інгредієнтів для індустрії краси. Визначено сферу застосування запропонованих сировинних інгредієнтів у виробництві натуральної косметики: розчини мінералів, отримані при нанофільтраційному та електродіалізному обробленні сироватки, рекомендовані до використання у виробництві лосьйонів та тоніків, ферментований культурами лакто— та біфідобактерій ультрафільтраційний фільтрат (УФ—фільтрат) — для виробництва «живих» безспиртових тоніків; «пробіотичні» засоби для тонізації шкіри з лізатами пробіотичних культур лакто— і біфідобактерій можуть вироблятися із пастеризованого ферментованого УФ—фільтрату; сухий концентрат пробіотичних культур лакто— та/або біфідобактерій і сироваткових білків, отриманий ліофільним сушінням ферментованого заквасками безпосереднього внесення ультрафільтраційного демінералізованого концентрату, рекомендовано використовувати як інгредієнт «живих» шампунів, кремів, бальзамів, скрабів, убтанів, масок, декоративної косметики; концентрати коротко—ланцюгових пептидів з молекулярною масою до 1,5 кДа, отримані у процесі ферментолізу концентратів сироваткових білків із застосуванням комплексів протеаз, з подальшим центрифугуванням, можуть бути інгредієнтами косметики з anti—age ефектом.

Обґрунтовані параметри ферментації УФ—фільтрату сирної сироватки, заквашувальними композиціями зі змішаних культур лакто— та біфідобактерій: температура 37…40 °С, тривалість — 24…36 год. Визначені показники якості ферментованих УФ—фільтратів сирної сироватки, наведені рекомендації щодо їх застосування у виробництві натуральних «живих» косметичних засобів для тонізації шкіри.

Ключові слова:
натуральна косметика, органічна косметика, косметичний інгредієнт, молочна сироватка, концентрат сироваткових білків, коротколанцюговий пептид, ультрафільтраційний фільтрат, ферментація, біфідобактерії, лактобактерії

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Ткаченко, Н. А., Чагаровський, О. П., Ізбаш, Є. О., Ланженко, Л. О., & Котляр, Є. О. (2018). НОВІТНІ ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ НАТУРАЛЬНОЇ КОСМЕТИКИ НА ОСНОВІ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ. Scientific Works, 81(2). https://doi.org/10.15673/swonaft.v81i2.907
Розділ
Статьи

Посилання

1. Максименко В. Природная косметика. СПб.: Амфора. ТИД Амфора, 2012. 47 с. ISBN 978—5—367—02147—9.

2. Кривова А. Ю., Паронян В. Х. Технология производства парфюмерно-косметических продуктов. М.: ДеЛи Принт, 2009. 668 с.

3. Натуральная и органическая косметика — что это такое // URL: https://bonoffer.ru/blog/krasota/naturalnaya-i-organicheskaya-kosmetika-chto-eto-takoe/ (дата звернення: 21.08.2017)

4. Экокосметика — что это такое? // URL: http://www.elevita.lt/index.php?id=314 (дата звернення: 25.08.2017)

5. Экокосметика — что это такое? // URL: http://www.ekokosmetika.ru/natural-cosmetics-what-is-it (дата звер-нення: 02.09.2017)

6. Aaron Tabor, Robert M. Blair. Nutritional Cosmetics. Elsevier. 2009. 545 р. ISBN 978—0—8155—2029—0

7. Органическая косметика. Что такое «органическая косметика»? // URL: http://www.nonicare.ru/organic-cosmetic (дата звернення: 19.08.2017)

8. Общие требования к органической косметике // URL: https://stanzdorovei.ru/krasota-i-zdorove/naturalnaya-i-organicheskaya-kosmetika.html Натуральная и органическая косметика (дата звернення: 17.08.2017)

9. Organic Products from the Sea: Pharmaceuticals, Nutraceuticals, Food Additives, and Cosmoceuticals // History of Marine Organic Products. 2012. Р. 1—42.

10. Cosmetic Science and Technology: Theoretical Principles and Applications: 1st Edition / Sakamoto K. et al. // Elsevier Inc, 2017. 854 p. ISBN 978—0—12—802005—0

11. Natural Antioxidants and their Effects on the Skin / Dayan N. et al. // Formulating, Packaging, and Marketing of Natural Cosmetic Products. John Wiley & Sons, Inc., 2011. Р. 58—71. DOI: 10.1002/9781118056806.ch13

12. Takeo M. New Cosmetic Science // Elsevier, 1997. 499 p. ISBN 978—0—444—82654—1

13. Development of a natural ingredient — Natural preservative: A case study. / Kerdudo A. et al. // Comptes Rendus Chimie. 2016. V. 19(9). Р. 1077—1089. https://doi.org/10.1016/j.crci.2016.06.004.

14. Main Benefits and Applicability of Plant Extracts in Skin Care Products / Ribeiro A.S. et al. // Сosmetics. 2015. № 2. Р. 48—65. doi:10.3390/cosmetics2020048

15. Ткаченко Н. А., Некрасов П. О., Вікуль С. І. Оптимізація рецептурного складу напою оздоровчого призна-чення на основі сироватки // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016. 1/10 (79). С. 49—57. http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59695.

16. Чагаровський О. П., Ткаченко Н. А., Лисогор Т. А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для сту-дентів вищих навчальних закладів. Одеса: «Сімекс-прінт», 2013. 268 с. ISBN 978—966—2601—44—2

17. Храмцов А. Г. Реализация инновационных технологий переработки молочной сыворотки // Переработка молока. 2009. №5. С. 8—11.

18. Дідух Н. А., Чагаровський О. П., Лисогор Т. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних про-дуктів функціонального призначення. Одеса: Поліграф, 2008. 236 с. ISBN 978—966—8788—79—6

19. Заквашувальні композиції для дитячих кисломолочних продуктів з підвищеними протеолітичними власти-востями / Ткаченко Н. А. та ін. // Східно-Європейський журнал передових технологій. 2014. Т. 68, № 2/12. С. 66—71. doi: 10.15587/1729-4061.2014.23388

20. Ткаченко Н. А. Заквашувальні композиції бактерій для технологій кисломолочних продуктів дитячого хар-чування // Мікробіологія і біотехнологія. 2016. № 1. С. 55–67.

21. Microbiome in healthy skin, update for dermatologists: Review article / Dreno B. et al. // European Academy of Dermatology and Venereology. 2016. Р. 2038—2047. DOI: 10.1111/jdv.13965.

22. Use of Probiotics for Dermal Applications / Cinque B. et аl. // Probiotics. Microbiology Monographs. Springer, Berlin, Heidel-berg, 2011. V. 21. P. 221—241.